Drontenaren scheiden afval niet goed genoeg, 400 bakken daarom niet geleegd

DRONTEN • Wo 15 mei 2024 | 13:36 • Woensdag 15 mei 2024 | 13:36

De gemeente Dronten heeft in twee maanden tijd ruim 400 GFT-containers afgekeurd en niet geleegd. In de containers zat te veel afval dat niet in de groente-, fruit- en tuinafvalcontainers hoorde, zegt een woordvoerder.

Bij het legen van de afvalbakken wordt veel vervuiling geconstateerd, terwijl de gemeente dacht dat het scheiden van gft-afval minder moeilijk was dan bijvoorbeeld plastic. In de containers wordt vaak veel plastic gevonden, of bijvoorbeeld luiers en kattengrid. Dat hoort bij het restafval.

Ook worden bij het legen vaak hele boomstammen, schuttinghout, grind en stenen in de containers gevonden. Daar kan volgens de gemeente geen compost van gemaakt worden en daarom moet dit afval naar de milieustraat gebracht worden.

Label
Als dit wordt ontdekt, wordt aan het deksel van de bak een label gehangen waarop staat wat niet in de container mag. De inwoner moet dan zelf zorgen dat het afval in de juiste container terechtkomt en de bak wordt op dat moment niet geleegd.

Als het afval toch in de ophaalvrachtwagen terechtkomt, wordt de hele vrachtwagen afgekeurd.

Volgens de woordvoerder doen veel inwoners al goed hun best, maar worden er soms kleine fouten gemaakt of volledig verkeerde dingen in de containers gestopt. Om duidelijker te maken wat wel en niet in de GFT-containers mag, vraagt de gemeente nu extra aandacht voor het goed scheiden van afval op social media.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel