Honderden Biddinghuizenaren vaak zonder stroom door opwekpiek zonnepanelen

BIDDINGHUIZEN • Vr 17 mei 2024 | 5:11 • Vrijdag 17 mei 2024 | 5:11

Bijna 300 huishoudens in Biddinghuizen zijn deze week opnieuw getroffen door een stroomstoring. Het was alweer de vijfde storing in hetzelfde gebied in twee weken tijd. Het gaat om twaalf straten in het zuidoosten van het dorp.

De storing van dinsdag ontstond rond 13:15 uur en duurde zo'n drie uur. Het dorp heeft al twee weken te maken met stroomstoringen, die meestal één tot vier uur duren. Vooral bewoners van de Dreef, het Joggerspad, Parksingel, Scoutingpad, Trimbaan, Wandeling, Jamboreelaan, Kampeerveld, Plantweg, Tentenveld, Vliegersveld en de Zonneweide hebben er last van.

"Het is een beetje te vaak, hè?" zegt een inwoner. "Het kan natuurlijk heel anders, denk ik." Hij heeft veel last van de stroomuitval. "Je kan niet verder. Koelkast uit, vriezer uit en ik kan zelfs niet in de garage werken."

Ook andere buurtbewoners zijn er klaar mee. "Het is iedere keer weer prijs", zegt een man. "Alles gaat uit en je moet alles weer opnieuw instellen. En tenslotte betalen we voor een stukje continuïteit."

Transformatorhuisje
"Het is elke keer precies rond het middaguur", zegt één van de inwoners. Door het mooie weer leverden de zonnepanelen veel stroom op en ook de windmolens rondom het dorp stonden volgens hem volop aan. "En dan klapt het er weer uit."

De oorzaak van de storingen ligt volgens een woordvoerder van Liander in een transformatorhuisje in de wijk. Het huisje kon de hoeveelheid terug geleverde stroom van zonnepanelen niet aan, waardoor er telkens een zekering uit sprong.

De woordvoerder van Liander laat weten dat er binnen twee weken een nieuwe transformator in het huisje komt die de spanning van de teruggeleverde stroom wel aan kan. Daarmee zouden de problemen moeten zijn opgelost.

Maar, dan moeten de onderdelen wel eerst geïnstalleerd worden. "Dan hebben we er wéér overlast van", zegt een buurtbewoner lachend.

Transformatorhuisje bij de Parksingel

Auto's en koelkasten
Inmiddels houden inwoners al rekening met de stroomstoring. Zo zegt één van hen dat, zodra de radio uitvalt, de koelkast dicht blijft en pas weer opengaat als de stroomvoorziening hersteld is.

Een andere vrouw houdt er ook rekening mee met het opladen van haar elektrische auto. "Ik denk nu gauw opladen, nu hebben we nog stroom voordat 'ie er weer uit ligt." Haar man kijkt elke keer op de meter van de zonnepanelen om te zien of de stroom er weer uit ligt. "Het is héél vervelend."

Ook werkzaamheden in Biddinghuizen
In maart kondigde Liander aan dat er negen maanden lang gewerkt zou worden aan het stroomnet in het centrum van het dorp. Er worden onder andere nieuwe kabels getrokken en nieuwe elektriciteitsruimtes gebouwd, zodat het stroomnet 'veilig en betrouwbaar' blijft.

De werkzaamheden worden in drie fases uitgevoerd. Inwoners moeten rekening houden met enige stroomonderbrekingen. "We laten ongeveer drie werkdagen van tevoren weten wanneer en hoe laat het stroom er dan af gaat," zei Liander toen.

De stroomstoringen van de afgelopen twee weken hebben hier dus niet mee te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel