Almeers Kamerlid NSC: 'Kamer moet mét mensen praten, niet over mensen'

ALMERE • Za 18 mei 2024 | 10:00 • Zaterdag 18 mei 2024 | 10:00

Het nieuwe Almeerse Tweede Kamerlid Faith Bruyning mist het menselijk gezicht in het overheidsbeleid. Bruyning kwam eind vorig jaar in de Kamer voor NSC, de partij van Pieter Omtzigt. Ze stelt vast dat er te weinig wordt gekeken hoe maatregelen uitpakken. "De mens moet centraal staan", zegt Bruyning in het programma Over Flevoland Gesproken.

Het Almeerse Kamerlid is kritisch over de gang van zaken in Den Haag: "Het allerbelangrijkste voor mij is dat je niet over mensen praat, maar mét mensen. Dat vergeten we heel vaak. Wij denken dan in Den Haag wat het beste zou zijn voor mensen, zonder je af te vragen of het gaat voldoen aan de behoeften die mensen hebben."

"Cirkeltje rond"
Faith Bruyning kwam als kind in aanraking met de gesloten jeugdzorg en raakte als ouder gedupeerd door het toeslagenschandaal. In beide gevallen voelde ze zich niet gehoord en liep ze vast in het systeem. Nu is ze in de Tweede Kamer beland, waar ze de kans heeft het beleid aan te passen.

"Voor mij was het echt: cirkeltje rond. Eindelijk mag ik daar wel zeggen wat er mis is en hoe we dat zouden kunnen oplossen. Als je bepaalde dingen hebt meegemaakt in het leven en eigenlijk geen uitweg ziet, dan ben je daar wel op de juiste plek om dingen te gaan verbeteren."

Bruyning benadrukt dat ze dat niet in haar eentje kan bereiken en andere Kamerleden moet meekrijgen. Ook heeft ze ingecalculeerd dat ze soms tegen teleurstellingen zal aanlopen. "Je zal vaker gefrustreerd raken. Omdat je het systeem bent binnengegaan dat gefaald heeft in jouw leven en in andermans leven."

Niet in Haagse bubbel
Toch belooft de Almeerse dat ze zal vasthouden aan haar idealen en zich niet laat opslokken door de Haagse bubbel. "Ik rij iedere dag heen en weer naar huis. Ik vind het belangrijk in mijn eigen bed te slapen en in mijn eigen omgeving te zijn. En tegelijkertijd ook contact te houden met de mensen voor wie je het doet. Je zit daar namelijk niet voor jezelf op die blauwe zetel. Daar zit ik om al die mensen te vertegenwoordigen die tussen wal en schip vallen in dit systeem."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel