Het ultieme dorpsfeest: Urkerdag trekt veel bezoekers

URK • Za 18 mei 2024 | 16:50 • Zaterdag 18 mei 2024 | 16:50

Het was zaterdag Urkerdag! Het is de dag dat Urkers gezellig samenkomen en de tradities van het voormalige eiland vieren. Ook dit jaar liep jong en oud in klederdracht, was er muziek, gerookte en gebakken vis, een markt en spelletjes voor de kinderen.

De Urkerdag is niet alleen een dorpsfeest maar inmiddels ook een toeristische trekpleister voor Urk. Bussen vol bezoekers van buiten het dorp kwamen al vroeg naar het centrum om te genieten van de folkore en de sfeer.

"We hebben daar gemengde gevoelens over", vertelt Jan Anker van de commissie Urkerdag. "We willen natuurlijk Urk promoten en laten zien dat het een fantastisch dorp is maar Urkerdag is toch echt voor het traditiegevoel, het familiegevoel en de klederdracht. Met te veel mensen van buitenaf is dat soms wel lastig."

Vooral het in goede banen leiden van al het verkeer en de mensenmassa door de straatjes van het centrum is volgens de organisatie een hele opgave. "Qua veiligheid is Urk niet gemaakt voor grote evenementen."

Toch was de sfeer, ondanks de drukte, ontspannen en lieten de Urkers zich van hun beste kant zien. Zoals drie oudere mannen die een demonstratie netten en touwen maken gaven. "De vissers van vandaag doen dit ook nog steeds", vertelt een oude visserman. "Dit moet je gewoon kunnen als visser en dit gaat nog steeds van vader op zoon."

De Urkerboot, die normaal tussen Enkhuizen en Urk vaart, werd ingezet als rondvaartboot voor bezoekers. Rond het middaguur was er een speciale afvaart voor alleen Urker meisjes en vrouwen in klederdracht om de dienstmeisjes van weleer te eren.

"De dienstmeisjes van Urk gingen vroeger werken bij families in onder meer Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Amsterdam om wat extra geld voor de familie te verdienen", vertelt Jan Anker: "Met Pinksteren kwamen ze weer naar huis en dan was de familie weer compleet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel