Man overleeft steekpartij ternauwernood, OM eist celstraf tegen Almeerder

ALMERE • Di 21 mei 2024 | 17:30 • Dinsdag 21 mei 2024 | 17:30

De officier van justitie heeft dinsdag vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist tegen de 39-jarige A.G. uit Almere. Daarnaast moet hij wat de aanklager betreft iets aan zijn drugs- en alcoholgebruik gaan doen. G. stak op 7 januari een man neer op het Almeerse Busplein, vlakbij het station. Daarbij kwam een deel van de buikinhoud van het slachtoffer naar buiten. Een poging tot doodslag, oordeelt de officier.

Het 41-jarige slachtoffer werd geraakt in zijn hand en buik. Volgens de aanklager overleefde hij de steekpartij ternauwernood: "Agenten troffen hem grauw aan, wat erop duidt dat hij bijna in shock was." G. kon snel daarna worden aangehouden en bekende direct dat hij gestoken had.

Hij vertelde in de rechtszaal dat hij kwaad was op de man, omdat hij een paar dagen eerder het bootje waarin G. lag te slapen, had los gemaakt van de kade. "Het was heel erg koud. Hij bracht mij in gevaar, want ineens dobberde ik midden op het water."

Op de dag van de steekpartij is op camerabeelden te zien dat G. kwam aanlopen op het station van Almere met 'iets' in zijn handen. Wat het was, is niet goed zichtbaar. Daarop zou de Almeerder de confrontatie met de man zijn aangegaan.

Flink schoonmaken
Het slachtoffer liep weg en G. ging er achteraan. Voor de horecagelegenheid Fresh to Go zou hij tweemaal hebben gestoken met een mes van bijna 20 centimeter. Het slachtoffer bloedde hevig. Een medewerker van de Fresh to Go vertelde na de steekpartij: "Ik moest flink schoonmaken omdat alles onder het bloed zat."

De gewonde man werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij meteen geopereerd moest worden. Het bleek dat zowel zijn milt als zijn lever waren geraakt waren tijdens de steekpartij. De man moest bijkomen op de intensive care. Nog steeds heeft hij pijn in zijn buik, waar een groot litteken zit van de operatie. Hij wil dan ook graag een schadevergoeding.

'Niet mijn bedoeling'
G. zei in de rechtszaal dat hij spijt had, maar ook dat hij onder invloed was: "Het was niet mijn bedoeling." En hij vertelde dat hij het mes uit de handen van het slachtoffer had gepakt: "Ik wilde hem slaan en toen had ik ineens dat mes in mijn handen." Maar even later twijfelde hij weer of het zo was gegaan.

De officier zei dat G. een enorm risico heeft genomen door de ruzie op deze manier op te lossen: "Het had niet goed kunnen aflopen." Ook laat ze in de strafeis meewegen dat het op de openbare weg gebeurde: "Er waren mensen op straat tussen zes en zeven in de avond. Zij voelen zich door dit soort incidenten onveilig."

De advocaat van de Almeerder vroeg de rechtbank de straf te matigen omdat zijn cliënt direct bekende en bereid is om zijn leven te beteren en te stoppen met drugs en drank.


De rechtbank doet op 4 juni uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel