Ouders verbolgen over avondvierdaagse tijdens onweer: "Chaos en huilende kinderen"

LELYSTAD • Wo 22 mei 2024 | 14:53 • Woensdag 22 mei 2024 | 14:53

"Het was chaotisch. De ene helft liep door, anderen schuilden onder carports. We wisten niet waar we heen moesten", schrijft Saskia op Facebook. "Kind helemaal overstuur van de onweer, het liep helemaal vast", reageert Sanne. Dinsdagavond ging de avondvierdaagse ondanks code geel toch door. Sommige ouders vragen zich op social media af of dit de juiste keuze was.

Vanwege het onweer aan het begin van de avond ging de avondvierdaagse later van start. Toen het later opnieuw begon te donderen, heeft de organisatie de route verkort. Daardoor was het alleen niet voor iedereen duidelijk hoe de route liep.

Ook waren veel kinderen overstuur volgens verschillende lopers.
Gevaarlijk weer
Weervrouw Diana Woei geeft aan dat bij code geel er kans is op gevaarlijk weer. Gisteren ging het om onweer en zware regenbuien. Het verschil met bijvoorbeeld code oranje of rood zit hem bijvoorbeeld in de heftigheid van windstoten of de grootte van de hagelstenen.

Bij code geel geldt: Wees alert. Over het schuilen onder bomen tijdens onweer is ze duidelijk: "Dit is echt gevaarlijk. De bliksem kan inslaan, de boom kan omvallen of takken kunnen afbreken."

De Koninklijke Wandelbond Nederland heeft verschillende regelementen opgesteld voor de avondvierdaagse. Woordvoerder Mariëlle Vissers laat weten dat het advies in dit soort situaties is om het weer goed in de gaten te houden.

"Als er een code wordt afgegeven moet er goed worden gekeken hoe het er lokaal aan toe gaat. Bij twijfel: afgelasten. Ook moet er goed overleg zijn met de gemeente en Veiligheidsregio. Het lijkt ons niet verstandig om met onweer met kinderen te gaan lopen."

Inschatting
De organisatie van de avondvierdaagse geeft aan dat ze een inschatting hebben gemaakt op basis van verschillende weerdiensten en overleg hebben gehad met de gemeente.

"Het was best wel spannend. We hebben het weer constant in de gaten gehouden en daarop de keuze gemaakt om het wel door te laten gaan. Bij de start hebben we omgeroepen dat er kans was op onweer en ouders en hun kinderen zelf de keuze laten maken of ze wilden lopen of niet", aldus Joop van Diest van Stichting ECL.

Over of de organisatie achteraf niet toch een andere keuze had moeten maken, zijn ze zelf duidelijk: "We hebben de kinderen niet in gevaar gebracht. Het onweer duurde zo kort dat we wel door konden gaan. En regen is nooit een reden om niet door te gaan." De organisatie laat weten dat ze alleen positieve reacties hebben ontvangen.

Ondanks de regen en het onweer waren er ook positieve reacties op Facebook.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel