Buschauffeur mist rood licht en rijdt pizzabezorger aan: "Het was een hele domme fout"

ALMERE • Wo 22 mei 2024 | 14:44 • Woensdag 22 mei 2024 | 14:44

Volgens een getuige gebeurt het vaker op de busbaan bij de Walmolenstraat in Almere Buiten: chauffeurs rekenen erop dat het verkeerslicht automatisch op groen springt en rijden zonder op te letten toch door rood.

Dat gebeurde volgens de officier van justitie ook op 1 augustus 2021, toen de 33-jarige buschauffeur Ahmad B. na zijn dienst richting garage reed. Hij zag het rode licht over het hoofd en reed daardoor een pizzabezorger (18) op zijn scooter aan. Die liep ernstige hersenschade op en wordt nooit meer de oude.

"Het is een hele domme fout geweest", legde B. woensdag uit in de Lelystadse rechtbank. Hier moest hij voorkomen voor zijn gevaarlijke rijgedrag. "Je krijgt de stoplichten in Almere negen van de tien keer mee als buschauffeur, omdat je anders zo vaak moet remmen en weer optrekken. Dat is niet comfortabel voor de passagiers."

Hij verwachtte daarom dat deze bij de Walmolenstraat ook op groen ging, was te gefocust op het verkeer en miste het rode licht. "Ik was toen net in dienst in Almere en wist nog niet zo goed welke verkeerslichten wel en niet meewerkten", zei hij. Door hoge bosjes had hij naar eigen zeggen ook geen goed zicht op het verkeerslicht.

Spijt
Maar dat neemt volgens hem niet weg, dat hij had moeten opletten en dat het ongeluk zijn verantwoordelijkheid was. "Ik heb er hartstikke veel spijt van dat dit zo is gegaan", verontschuldigde hij zich.

De officier van justitie kon het daar alleen maar mee eens zijn. "Veiligheid is heel belangrijk als je je in het verkeer begeeft. Zeker wanneer je in zo’n grote en zware bus rijdt."

Zij vermoedt dat het verkeerslicht niet op groen sprong, omdat de chauffeur de binnenbocht nam en daardoor de lus in het wegdek die dat regelt, niet activeerde. Daardoor kon volgens haar dit ongeluk gebeuren. "Met grote gevolgen voor het slachtoffer. Al zijn dromen komen niet meer uit door de klap."

Invaller
De pizzabezorger zou eigenlijk helemaal niet werken die dag, maar hij werd gevraagd om in te vallen voor zieke collega’s. "Had ik dat maar nooit gedaan." Hij liep een gebroken sleutelbeen en bekken op, maar ook veel ernstiger schedel- en hersenletsel.

Zijn moeder las tijdens de rechtszitting een slachtofferverklaring van hem voor. "Mijn familie heeft een paar keer afscheid van me moeten nemen, toen ik in het ziekenhuis lag." Maar toen hij eenmaal uit het ziekenhuis kwam, begonnen de problemen pas echt.

Het slachtoffer heeft blijvende schade aan zijn frontale hersenkwab, waardoor hij geen rem meer heeft. "Van de grote vriendengroep die ik had, is nog maar een handvol over omdat ze gewoon niet weten hoe ze met mijn 2.0-versie moeten omgaan."

Grote gevolgen
Zijn grote hobby’s sporten en scooters leveren hem nu te veel prikkels op. De sportopleiding die hij zou gaan doen moest worden afgezegd en zijn motorrijbewijs kan hij niet meer halen. Werken en zelfstandig wonen zit er ook niet meer in.

"Ik mocht die zomer eindelijk zonder mijn ouders op vakantie en zou naar festivals gaan. Maar dat ging niet door."

De aanklager eiste een werkstraf van 120 uur tegen B. en een rijontzegging van zes maanden. De buschauffeur kreeg na het ongeluk een burn-out, hij is inmiddels zijn werk als buschauffeur weer voorzichtig aan het oppakken.

Tot groot verdriet van het slachtoffer wilde hij nooit met hem in gesprek, maar daar kwam hij in de rechtszaal op terug. "Ik zou dat nu wel willen. Misschien helpt hem dat.’"

Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel