Eerste begraafplaats van Almere wordt mogelijk gemeentelijk monument

ALMERE • Do 23 mei 2024 | 10:47 • Donderdag 23 mei 2024 | 10:47

De gemeente Almere bekijkt of de begraafplaats aan de Oosterdreef in Almere Haven een gemeentelijk monument kan worden. Inwoners wordt opgeroepen een digitale enquête in te vullen.

Halverwege de jaren '70 werd besloten dat met de komst van de nieuwe stad Almere er ook een begraafplaats zou moeten komen, geschikt voor een bevolking van 20.000 tot 25.000 mensen. Er moest op het terrein plaats zijn voor 1.500 graven, met een reservering van nog eens 2.000 graven.

Het ontwerp is van landschapsarchitect Christian Zalm. Hij zorgde voor veel struiken en bomen tegen de wind. Er moest ook een aula komen.
Zalm moest ook rekening houden met voldoende afwatering. Daarom zijn met zand hoogteverschillen in het terrein aangebracht. Hij bedacht ook het doorgaande fietspad dwars over de begraafplaats. In 1977 vond de eerste begrafenis plaats.

De enquête is hier te vinden en kan ook bij het uitvaartcentrum worden ingevuld, zaterdagmiddag op de Dag van de Begraafplaats.

Monumentenstatus
Een gemeentelijk monument is een pand van regionaal of plaatselijk belang. Gemeenten in Nederland bepalen zelf welke bijzondere gebouwen ze op de gemeentelijke monumentenlijst zetten.

In Almere zijn eerder al De Voetnoot, de Goede Rede, het bivakhuisje, de seintoren en het voormalig politiebureau in Almere Haven aangewezen als gemeentelijk monument.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel