Kapotte spullen kunnen binnenkort worden gerepareerd bij de milieustraat in Dronten

DRONTEN • Do 23 mei 2024 | 15:02 • Donderdag 23 mei 2024 | 15:02

Kapotte spullen en apparaten kunnen bij de milieustraat in Dronten binnenkort een nieuw leven krijgen. Het college van burgemeester en wethouders van Dronten heeft ingestemd met het maken van een circulair ambachtscentrum en een kringloopcontainer bij het afvalbrengstation op Business Zone Delta.

Bij het ambachtscentrum worden herbruikbare spullen gerepareerd of hergebruikt. Door de apparaten te repareren, zou de levensduur verlengd moeten worden en wordt er zoveel mogelijk hergebruikt.

Volgens het college is het gevolg dat mensen minder snel nieuwe producten kopen. Daarmee zijn er ook minder nieuwe grondstoffen nodig. Ook zou het initiatief bijdragen aan het verkleinen van de CO2-uitstoot.

Oude zoutopslag
De aanleg van het ambachtscentrum gaat ruim 120.000 euro kosten. Het centrum komt naast het huidige afvalbrengstation te liggen. Daar was vroeger een zoutopslag.

Het centrum krijgt een eigen hek, zodat het niet afhankelijk is van de openingstijden van de milieustraat. Bezoekers kunnen oude spullen, die nog gerepareerd kunnen worden, kwijt in een container.

Het centrum krijgt ook een klein gebouwtje voor werk- en leerplekken en klassikale lessen. In het schooljaar 2025/2026 wil het college een samenwerking met het Almere College aangaan om er lespakketten aan te bieden.

Bewustwording
Het ambachtscentrum moet Drontenaren er bewust van maken dat kapotte apparaten niet gelijk weggegooid hoeven te worden. Volgens het college van burgemeester en wethouders vinden veel mensen het niet fijn om spullen die nog redelijk goed zijn weg te gooien, maar weten ze niet welke andere mogelijkheden er zijn.

Naast een goed effect op het milieu, heeft het centrum volgens het college nog meer voordelen. Zo komt er meer werkgelegenheid, kunnen scholen er leren hoe zij zelf afvalvrij kunnen worden, kunnen jongeren leren over hergebruik en geïnspireerd worden om praktijkwerk te gaan doen. Ook zorgt het voor meer sociale samenhang.

Proef
Het gaat om een pilot van vijf jaar. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het benodigde geld beschikbaar te stellen. Als alles volgens plan verloopt, moet het centrum eind dit jaar klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel