Na zijn pensioen is Peter nu chauffeur voor mensen met hersenletsel: 'Doet me hartstikke goed'

LELYSTAD • Do 23 mei 2024 | 7:10 • Donderdag 23 mei 2024 | 7:10

Geen professionele chauffeurs, maar vrijwilligers die mensen met hersenletsel naar de dagbesteding in Lelystad brengen. InteraktContour, een begeleidingscentrum voor mensen die op hersenletsel hebben opgelopen, doet dat sinds een aantal maanden. En volgens de stichting bevalt dat best goed.

Volgens coördinator Sandra Broeze kunnen de vrijwilligers meer maatwerk leveren dan professionele chauffeurs. "In overleg met de vrijwilligers kunnen we op elk moment bepalen wie we ophalen en hoe laat. Als er mensen even naar het toilet moeten, dan kan dat."

Niet stilzitten
Peter Kuhlmann is een van de vrijwilligers die met de bus door Lelystad rijdt om mensen naar de dagbesteding te brengen. Hij is met vervroegd pensioen, maar wilde niet stilzitten.

"In onze familie heeft ook iemand een herseninfarct gehad, dus ik ben bekend met het fenomeen", vertelt hij. "Dus toen dit op mijn pad kwam, ben ik meteen op gesprek geweest."

'Doet me hartstikke goed'
Niet iedereen kan zomaar chauffeur worden bij de stichting, zegt Broeze. "Je moet affiniteit hebben met onze doelgroep. We gaan altijd het gesprek aan en vragen naar hun motivatie. Vanuit daar kan je samen beslissen of het vrijwilligerswerk iets is."

Voor Peter is vooral het contact met de cliënten een motivatie. Onderweg praat hij met iedereen. "En zo komt het allemaal los, ze vertrouwen je", zegt hij glunderend. "En dat doet me hartstikke goed."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel