Uitbraak MRSA-bacterie in Flevoziekenhuis: opnamestop op babyafdeling

ALMERE • Do 23 mei 2024 | 10:07 • Donderdag 23 mei 2024 | 10:07

Te vroeg geboren of zieke baby's kunnen voorlopig niet worden opgenomen op de afdeling neonatologie van het Flevoziekenhuis in Almere. Drie baby's en drie zorgmedewerkers op de afdeling blijken besmet te zijn met de zogenoemde MRSA-bacterie, aldus het Almeerse hospitaal.

Neonatologie is de afdeling voor baby's die te vroeg of te klein geboren zijn of ziek zijn. Al opgenomen zuigelingen worden voorlopig in isolatie verpleegd, om verspreiding van de bacterie tegen te gaan.

Neonatologische zorg bij een spoedbevalling blijft mogelijk in het Almeerse hospitaal. Het ziekenhuis heeft daarvoor een speciale 'isolatiebox' zodat baby's niet besmet worden. Als vooraf bij bevallingen de inschatting is gemaakt dat neonatolgische zorg nodig is, dan beoordelen artsen of dat in Almere kan of overplaatsing naar ziekenhuizen in de regio nodig is.

Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) veroorzaakt over het algemeen geen klachten. Het is een tijdelijke bacterie die veel voorkomt op de huid van gezonde mensen zonder dat ze er last van hebben. Ook kunnen ze MRSA dragen in de neus, keel, darmen en urine. De bacterie komt vaker voor in ziekenhuizen.

Wie een zwakke weerstand heeft kan getroffen worden door de MRSA-bacterie. Dan kan een infectie ontstaan zoals een steenpuist of krentenbaard. In zeldzame gevallen ontstaat bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking. De bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica. Infecties zijn daardoor moeilijk te behandelen.

Ziektebeeld van getroffenen niet duidelijk
Het Flevoziekenhuis kan niet zeggen wat de drie baby's en medewerkers merken van de bacterie. Dat heeft met de privacy te maken. "Zij zijn besmet maar dat wil niet zeggen dat je ziek wordt", wil deskundige infectieziekten Helma Westland wel loslaten. "Dat is wel een verschil."

Wanneer de afdeling neonatologie in Almere weer kan worden vrijgegeven is niet duidelijk. De afdeling blijft dicht totdat de getroffen baby's ontslagen zijn uit het ziekenhuis, aldus een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel