Zwemvereniging De Watervrienden vraagt hulp aan gemeente om financiële problemen

ALMERE • Vr 24 mei 2024 | 8:54 • Vrijdag 24 mei 2024 | 8:54

Zwemvereniging De Watervrienden, die al 40 jaar actief is in Almere, vraagt de gemeente om hulp. De vereniging bestaat volledig uit vrijwilligers en heeft als hoofddoel zoveel mogelijk kinderen te leren zwemmen. De Watervrienden huurde het zwembad in Almere Stad in het verleden rechtstreeks van de gemeente. Maar, sinds de exploitatie is overgedragen aan Optisport, ondervinden ze financiële moeilijkheden.

De vereniging bestaat nu uit zo’n 95 vrijwilligers en faciliteert naast zwemlessen ook andere zwemsporten, zoals trimzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo. Tijdens de coronapandemie besloot de gemeente de huur van het zwembad op te schorten, maar Optisport weigerde dit voordeel door te geven aan de vereniging. Optisport ontkent dit overigens.

Hierdoor moest De Watervrienden de huur blijven betalen, ondanks dat zij geen inkomsten had door de opschorting van de contributie voor hun leden. Dit en meer heeft hun financiële situatie zwaar belast. Ook is door de pandemie het ledenaantal van 650 naar 480 gegaan.

Het volgen van zwemles bij De Watervrienden kost 66 euro per kwartaal, terwijl dit bij Optisport 212,50 euro per kwartaal kost. De Watervrienden wil de contributie zo laag mogelijk houden om zwemles toegankelijk te houden voor iedereen in Almere.

Concurrent
Volgens De Watervrienden ziet Optisport de vereniging als directe concurrent en verhoogt het daarom de prijzen voor het huren van het zwembad voor het geven van zwemles. Als ze het zwembad wil huren voor bijvoorbeeld waterpolo, betaalt de vereniging 96 euro per uur, maar als de vereniging datzelfde uur wil gebruiken voor het geven van zwemles, rekent Optisport 416 euro.

De vereniging wil ten eerste weten van de gemeente of zij zich realiseren wat de impact van het overdragen van de exploitatie aan Optisport is geweest voor de vereniging. Ook zijn ze van mening dat de gemeente had moeten ingrijpen toen Optisport besloot, ondanks dat de gemeente de huur van de baden opschortte tijdens de pandemie, de huur niet naar hen op te schorten.

Ook willen ze weten of er toch wel mogelijkheden zijn om hen als vereniging op een andere manier te ondersteunen, zodat zij door kunnen blijven gaan met het zoveel mogelijk kinderen in Almere te leren zwemmen.

D66
D66 Almere heeft naar aanleiding van deze problemen schriftelijke vragen gesteld aan het college. De partij wil onder andere weten of het college het ermee eens is dat zwemlessen steeds duurder worden, waardoor het minder betaalbaar wordt en de zwemveiligheid voor Almeerse kinderen hiermee in gevaar komt, en of het college bereid is actie te ondernemen richting Optisport.

Dit verhaal is gemaakt door Maud Sips Bul. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel