Weg aan gort door vrachtwagens: 'Wekelijks een lekke band'

LELYSTAD • Vr 24 mei 2024 | 9:59 • Vrijdag 24 mei 2024 | 9:59

Asfalt brokkelt af, betonblokken schuiven weg en er zitten diepe kuilen in het gras. De Zeebiesweg in Lelystad is er slecht aan toe. Tot grote ergernis van de omwonenden. Zij maken zich grote zorgen om de veiligheid en roepen op tot maatregelen.

De vele vrachtwagens van Afvalzorg zijn volgens de buurt een oorzaak van de problemen. De chauffeurs gebruiken de Zeebiesweg als sluiproute naar de afvalverwerker. Martijn Schieman woont aan de Zeebiesweg. Volgens hem is die route zo'n 2 à 3 kilometer korter, maar is de weg niet berekend op de vele vrachtwagens die er langsrijden. De weg is smal. Samen met zijn buurvrouw Marianne van den Bergh neemt hij de schade op.

"Als je hier de weg op zou kunnen gaan, ben je echt wel je velgen kwijt", vertelt Marianne van den Bergh. Ze stapt naast de asfaltweg direct een greppel in. De betonnen blokken naast de weg zijn al weggedrukt. "De randen zijn zo scherp en er zitten zulke grote gaten in dat het gewoon echt gevaarlijk begint te worden", benadrukt Schieman.

Kapotte banden
Bijna wekelijks rijdt er een beschadigde auto het erf op van Martijn Schieman. Dan wordt gevraagd of er toevallig een reserveband is. De hele velg is dan vaak ook stuk vertelt de buurtbewoner.

Afvalzorg ziet het probleem
Een woordvoerder van Afvalzorg laat weten het probleem te kennen. De afvalverwerker spoort de vrachtwagenchauffeurs dan ook aan om een andere route te rijden. Zo zijn de klanten van Afvalzorg de afgelopen maanden geïnformeerd over de gewenste aanrijroutes en zijn flyers uitgedeeld aan de chauffeurs.

Verder hebben medewerkers van Afvalzorg gepost langs de Zeebiesweg om te zien welke wagens deze route nog gebruiken. Die bedrijven zijn vervolgens nogmaals benaderd en gewezen op de voorgeschreven route. Afvalzorg hoopt daarmee dat alle klanten van het bedrijf voortaan via de juiste route gaan rijden.

Bestemmingsverkeer
Als het aan de omwonenden ligt, moeten het sluipverkeer van onder andere Afvalzorg snel stoppen. Schieman en Van den Bergh hopen dat de gemeente Lelystad de weg opknapt en dat de weg daarna alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel