Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt op voor gastgezinnen airgunners

DRONTEN • Vr 24 mei 2024 | 13:35 • Vrijdag 24 mei 2024 | 13:35

Tientallen Dronter gastgezinnen zijn donderdagavond getrakteerd op een avondje muziek. Sinds de jaren zeventig kwamen vele tientallen oude Britse boordschutters in Dronten om daar dodenherdenking bij te wonen. De Britten logeerden dan bij de Drontenaren bij gastgezinnen.

De meesten Britse veteranen waren nog jonge mannen tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn inmiddels overleden. Sinds 2022 zijn er geen airgunners meer bij de herdenking op het Meerpaalplein. Als bedankje voor de gastgezinnen die soms tientallen jaren de deur voor de Engelsen open hadden, trad het orkest op van de Koninklijke Luchtmacht.

"Elk jaar kijk je er naar uit", vertelt Wil Hertong. Bij haar thuis kwam de familie Davies. Elk jaar was de eerste week van mei bezet door de airgunners. Drieëndertig jaar lang achter elkaar." Ook bij Ton Bouwman kwamen jaarlijks een airgunner met zijn vrouw op bezoek. "Het was een hele mooie tijd."

Stemmen op muziek
Het publiek in de Meerpaal kon stemmen op de nummers die het orkest van de Koninklijke Luchtmacht ten gehore ging brengen. Van 'Una paloma blanca' en 'Let me entertain you' tot 'Aint no mountain high enough' en 'Alles is Liefde' werd gespeeld.

De bezoekers van het concert zijn blij met de uitnodiging die ze hebben gekregen. Gerrit Hertong noemt het een waardering voor alles wat voor de Britse gasten is gedaan. Ton Bouwman kijkt ook uit naar de muziek van de Koninklijke Luchtmacht. Hij heeft het orkest eerder al gehoord. "Ik ga hier vanavond wel zitten genieten!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel