Zo voorkom je dat jouw e-bike gestolen wordt

FLEVOLAND • Vr 24 mei 2024 | 19:56 • Vrijdag 24 mei 2024 | 19:56

Verzekeraars hebben de voorwaarden om een elektrische fiets te verzekeren aangescherpt, omdat het risico op diefstal toeneemt. Ook in Flevoland wordt er door verzekeraar Univé steeds vaker geld uitgekeerd voor gestolen fietsen. Maar op welke manier kun je voorkomen dat je e-bike gestolen wordt. Hier zijn zes tips:

1) Twee sloten
"Koop tenminste twee sloten," dat is de tip van Ton ten Brinke van de Lelystadse afdeling van de Fietsersbond. Het gaat dan naast om het ringslot ook om bijvoorbeeld een ketting.

2) Vast zetten
De andere tip die Ten Brinke meegeeft is dat je je e-bike altijd vast moet zetten aan een vast element. Daardoor kan een dief de fiets niet makkelijk meenemen en op een andere plek de sloten proberen te kraken. En als je je fiets dan vastzet, doe dat dan nooit alleen aan het voorwiel en laat het slot bungelen en niet op de grond hangen.

Hoe groot is het probleem in Flevoland
Harde cijfers van het aantal gestolen e-bikes in Nederland zijn er niet. Wel zegt de politie dat landelijk gezien er een grote stijging is van het aantal diefstallen. Verzekeraar Univé heeft wel een indicatie hoe het in Flevoland gaat. Landelijk gezien is er drie keer zo vaak geld uitgekeerd voor een diefstal. In Flevoland is dat met vier keer zoveel een stuk meer. Wel zijn er ook een stuk meer e-bikes verzekerd bij Univé.

3) Bewaakte fietsenstalling
Een tip van de Almeerse afdeling van de Fietsersbond is om gebruik te maken van de gratis fietsenstallingen in de stad. Daarvan zijn er meerdere in het centrum van de stad en bij het station. Ook in Lelystad zijn bewaakte fietsenstallingen.

4) Framenummer
Daarnaast adviseert de Fietsersbond zelf om altijd het framenummer te noteren. Het framenummer is per fiets uniek en het is belangrijk omdat je daarmee aangifte kan doen bij de politie.

5) Duidelijk in het zicht
Strategisch stallen is ook belangrijk volgens de Fietsersbond. Zo kan je je e-bike bijvoorbeeld het beste plaatsen tegenover een plek waar mensen staan te wachten. Bijvoorbeeld een bushalte. Een plek met veel voorbijgangers is dan weer minder veilig, want die kijken nauwelijks om zich heen.

6) Let op de accu
Ook is het belangrijk om te letten op je accu. Volgens de bond zijn er steeds meer accudieven actief. Die losse accu's kunnen ook veel geld opleveren.

Tot slot, mocht je fiets dan toch gestolen zijn? Kijk dan even om de hoek van de straat of loop iets verder door. Mogelijk heeft de dief hem daar neergezet om hem later op te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel