Coalitie- en oppositiepartijen botsen over koers die de stad moet varen
Coalitie- en oppositiepartijen in de Almeerse gemeenteraad botsen over de koers die de stad moet varen om de grote problemen op te lossen. Dat bleek tijdens een debat over het coalitieakkoord. Almere heeft grote problemen op het gebied van financiën, woningbouw en jeugdzorg.
Na onderhandelingen die acht weken hebben geduurd, hebben PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, GroenLinks en het CDA een akkoord bereikt waarin zij een aantal afspraken hebben vastgelegd, zoals het bouwen van meer sociale huurwoningen.
Lasten verhogen onverantwoord
Almere verkeert in financieel zwaar weer en dat moet opgelost worden, anders grijpt de provincie Flevoland in. Almere is in dat geval niet meer de baas over haar eigen portemonnee. Collegepartijen willen daarom bezuinigen om de kosten te drukken. Daarnaast willen ze meer inkomsten uit de verhoging van de tarieven en de gemeentelijke belastingen.
Het verhogen van lokale belastingen is voor de oppositiepartijen onverantwoord, zo werd duidelijk donderdagavond. "Wij vinden dat je niet de lasten kan verhogen in een tijd waarin mensen het dan lastig hebben om hun hoofd boven water te houden", zegt Lesley van Hilten van de VVD.
Maar de liberalen krijgen zelf het verwijt dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de slechte financiële situatie waar de stad in verkeert, omdat hun partij vrijwel altijd aan de macht was in Almere.
"Geen geld, dus geen nieuw beleid"
Coalitiepartijen krijgen ook kritiek omdat zij geld willen investeren in zaken als inclusie, diversiteit en voorzieningen. Verschillende oppositiepartijen vinden het niet verstandig dat de coalitie geld wil uitgeven, terwijl de gemeente dat niet heeft.
Coalitiepartijen denken er anders over. De stad gaat volgens hen groeien. "Wat wij in het verleden hebben gezien is dat we als stad zijn gegroeid zonder aandacht te besteden aan onze sociale en culturele voorzingingen, aan de cohesie in de stad, de verbinding in de stad. Die fout maken we niet weer.", zegt Meke Smeulders van D66.
Kritiek op het proces
Coalitie- en collegepartijen verschillen ook van mening over de manier waarop het coalitieakkoord tot stand is gekomen. Alléén het ChristenUnie zat aan tafel om te onderhandelen over de coalitievorming. De overige acht oppositiepartijen zijn boos omdat zij niet zijn uitgenodigd. De coalitie krijgt het verwijt dat deze partijen geen kans hebben gehad om hun voorstellen te doen hoe het verder moet met de stad.
Coalitiepartijen bestrijden dat. Volgens hen zat het ChristenUnie aan de onderhandelingstafel omdat formateur Peter den Oudsten het had geadviseerd. Daarnaast zijn de overige partijen volgens Smeulders gevraagd om hun ideeën en voorstellen schriftelijk in te dienen.
Voor de zomervakantie nog presenteert het nieuwe college van B en W de bezuinigingsmaatregelen, dan praten coalitie- en oppositiepartijen in de gemeenteraad verder over de toekomst van de stad.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jongeren willen meer toegankelijke ontmoetingsplekken in Almere
ALMERE • Do 27 maart • Donderdag 27 maartJongeren in Almere hebben behoefte aan meer veilige en toegankelijke plekken om te ontspannen en af te spreken. Dat blijkt uit het onderzoek ‘JONG! Ontspannen en ontmoeten in Almere’ van hogeschool Windesheim....
-
'Tientallen Almeerders hebben zich alsnog laten vaccineren tegen mazelen'
FLEVOLAND • Do 27 maart • Donderdag 27 maartGGD Flevoland zegt tevreden te zijn over de opkomst van de inloopspreekuren over mazelen in Almere en Lelystad. Ouders konden met hun kinderen dinsdag, woensdag en donderdag langs de vestigingen van de...
-
Verdacht signaal in integriteitsonderzoek levert opnieuw vertraging op bij ontwikkeling haven
URK • Do 27 maart • Donderdag 27 maartDe ontwikkeling van de buitendijkse haven bij Urk heeft voor de zoveelste keer averij opgelopen. Plaatselijke ondernemers en de provincie Flevoland kijken daardoor tegen nieuwe vertraging aan van minimaal...