Harderbos heeft nieuwe 'levende maaimachines': tauros runderen

BIDDINGHUIZEN • Vr 7 juni 2024 | 8:44 • Vrijdag 7 juni 2024 | 8:44

In het Harderbos bij Biddinghuizen lopen sinds deze week nieuwe grazers: zogenoemde tauros runderen. De beesten vervangen de Schotse Hooglanders die daar een half jaar geleden weg moesten, omdat zij het bos niet goed genoeg onderhielden.

De Schotse Hooglanders liepen al twintig jaar in het gebied rond en hielpen Natuurmonumenten met het grazen. Toch bleek dat niet voldoende. Daarom zocht Natuurmonumenten naar een andere oplossing.

De komende weken komen nog meer runderen en pony's naar het gebied, zegt Natuurmonumenten.

Runderen moeten wennen
De tauros runderen moeten de komende weken wennen aan het gebied. Dat gebeurt volgens Natuurmonumenten in twee ruime, afgezette gebieden waar geen wandelroutes zijn. "De dieren moeten wennen aan een andere omgeving en aan het nieuwe voedsel."

Zodra de dieren gewend zijn, worden de afgesloten gebieden geopend. Natuurmonumenten denkt dat de runderen eind juni, begin juli het Harderbos in mogen.

Door de komst van de runderen zijn honden niet meer toegestaan in het begrazingsgebied. Volgens Natuurmonumenten gaan beide dieren niet goed samen.

Het tauros rund is een ras dat ontstaan is uit een kruisingsproject van Stichting Taurus. De stichting probeert met dit ras een rund te fokken dat genetisch gezien het meest overeenkomt met het uitgestorven oerrund. De meeste taurossen zijn zwart van kleur, terwijl er ook actief geselecteerd wordt op een rood-bruine rug bij de vrouwelijke dieren, een eigenschap die de oorspronkelijke oeros ook had.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel