Almere gebruikt sensoren in de strijd tegen geluidsoverlast

ALMERE • Ma 10 juni 2024 | 20:49 • Maandag 10 juni 2024 | 20:49

Vijftien geluidssensoren moeten vanaf nu in de gaten houden waar geluidsoverlast is in Almere. De instrumenten meten de intensiteit, aard en richting van het geluid. Voordeel daarvan is volgens de gemeente, dat er maatregelen genomen kunnen worden nog voordat er een klacht binnenkomt.

De afgelopen dagen zijn de sensoren opgehangen bij het Stadhuisplein, de Esplanade, de Grote Markt, het Rio de Janeiroplein, het Globeplein, de Havenkom en het Almeerderstrand.

Volgens wethouder Alexander Sprong brengt de groei van de stad meer levendigheid en bedrijvigheid met zich mee. Dat kan zorgen voor geluidsoverlast en dat kan weer impact hebben op de leefomgeving en het welzijn van de inwoners. "Het is daarom goed dat we met de vaste geluidsensoren metingen kunnen doen en maatregelen treffen vóór er klachten of meldingen binnen komen", zegt Sprong.

Inwoners niet afgeluisterd
Volgens de gemeente hoeven inwoners zich geen zorgen te maken over privacy. Voor het gebruik van de sensoren zijn strikte regels. Zo mogen ze alleen meten hoe hard het geluid is maar niet wat er bijvoorbeeld gezegd wordt. "Inwoners en bedrijven hoeven niet bang te zijn dat we hen gaan afluisteren, want daar zijn de sensoren standaard niet op ingesteld", zegt wethouder Sprong.

Alleen bij handhaving of overtredingen worden de sensoren gebruikt om geluid op te nemen. Bij evenementen gebeurt dit momenteel ongeveer 10 keer per jaar bij overtredingen. De rest van de tijd is deze mogelijkheid uitgeschakeld.

De geluidssensoren zijn afkomstig van de Floriade. Tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling werden de meetinstrumenten ook gebruikt om geluid te monitoren. Ze worden nu in de stad hergebruikt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel