Ouders vrezen voor pesterijen door sluiting van 'speciale' basisschool De Vogelveste

LELYSTAD • Wo 12 juni 2024 | 21:05 • Woensdag 12 juni 2024 | 21:05

Meerdere ouders hebben grote zorgen over het lot van hun kinderen op basisschool De Vogelveste in Lelystad. De school voor speciaal onderwijs zou deze zomer de deuren moeten sluiten vanwege een afnemend aantal leerlingen. Het plan is de ongeveer 20 overgebleven kinderen vooral onder te brengen op reguliere scholen, in speciale klassen. Dat zorgt voor onrust zoals de vrees voor pesterijen, zeggen de ouders.

Wen Bosch heeft twee zonen op De Vogelveste, een school onder de vlag van Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO). Volgens haar is een plek in het reguliere onderwijs geen optie voor haar kinderen. "Mijn kinderen hebben dat al eens eerder gedaan maar dat werkte niet", zegt ze.

Het huidige schoolgebouw in de wijk De Veste ligt voor Bosch centraal. De voorgestelde nieuwe scholen zijn dat volgens haar niet. Bosch hoopt dat De Vogelveste toch open kan blijven.

Bosch en haar zoon

Petitie tegen verhuizing naar Driestromenland
Rudolf Sterenberg is één van de drie ouders die een petitie tegen een eerder plan had ingediend. Toen was de boodschap dat alle leerlingen naar de 'normale' basisschool Driestromenland in de Lelystadse Waterwijk zouden gaan.

Op Driestromenland zou extra ruimte komen voor de leerlingen 'met een rugzakje' zoals autisme. Op de petitie werd door het overgrote deel van de ouders gereageerd met een 'nee', zegt Sterenberg. Ze wilden volgens hem niet dat hun kind naar de Waterwijk zou gaan. Vervolgens kwam het huidige plan op tafel.

Het huidige schoolplein

Aparte klassen, eigen begeleiding
Het idee is nu om kinderen deels onder te brengen op De Kei, een school voor speciaal onderwijs. Het andere deel dat wel op een reguliere school zou kunnen functioneren, moet worden verdeeld over Driestromenland (ook SCPO), 't Schrijverke (katholiek) én De Optimist/Vuurtoren (openbaar). Dit past ook binnen de huidige onderwijsgedachte om passend onderwijs op een reguliere school te bieden, zegt voorzitter Willem de Jager van SCPO.

Op de reguliere scholen komt een aparte klas. De leerkracht en onderwijsassistent die De Vogelveste nu nog heeft, gaan in de groep op Driestromenland aan de slag. Op de andere scholen komt nieuw personeel voor de klas te staan.

De beslissing om De Vogelveste te sluiten blijkt mede te zijn ingegeven door het tekort aan leerkrachten, zegt het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Lelystad-Dronten dat zich met speciale klassen bezighoudt. De organisatie benadrukt dat er op begeleiding op de nieuwe scholen niet wordt bezuinigd. Ook kunnen ouders een voorkeur voor de signatuur aangeven.

'Plan kan nog veranderen'
Als De Vogelveste dan niet open kan blijven, dan moet alles op de reguliere basisscholen heel goed geregeld zijn, benadrukt Sterenberg zijn zorgen. Hij stelt dat de onrust groot blijft omdat ook het nieuwe plan nog niet 100 procent zeker is.

De vader heeft inmiddels de plaatselijke politiek ingeseind. Hij en andere ouders zijn van plan om in te spreken tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op 18 juni. Zo hoopt hij dat ook andere opties worden onderzocht. Hij ziet bijvoorbeeld heil in een samenwerking met basisschool 't Mozaïek. Die school ligt om de hoek van De Vogelveste.

'Commissie buigt zich over leerlingen'
Voorzitter De Jager van SCPO laat weten dat de tegenstanders een roepende minderheid zijn. Hij geeft aan dat met alle ouders meerdere keren zou zijn gesproken. Een commissie kijkt momenteel waar welke leerling naartoe moet, zegt De Jager. Ook de kinderen die op de wachtlijst zijn, worden doorgesproken. De conclusies worden vervolgens besproken met de ouders.

SCPO neemt eind deze maand een definitief besluit over de sluiting van De Vogelveste. De school voor speciaal onderwijs bestaat sinds de jaren '80.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel