2024 dreigt rampjaar voor de Flevolandse landbouw te worden
Het dreigt een rampjaar voor Flevolandse boeren te worden. Door de aanhoudende nattigheid zal de oogst naar verwachting een stuk lager uitvallen dan voorgaande jaren. Volgens Henk van Renselaar van boerenbelangenorganisatie LTO wordt dit het slechtste landbouwjaar in meer dan veertig jaar tijd.
Op een akker dichtbij het perceel van boer Van Renselaar is de nattigheid goed zichtbaar. Verspreid over de akker zijn grote plassen te zien, soms net zo lang als het perceel zelf.
Terwijl de boer langs de akker loopt zie je zijn klompen steeds verder wegzakken in de kleigrond. Een paar dagen eerder is er waspeen gezaaid, maar het is nog maar de vraag of de oogst zal slagen.
De problemen begonnen in oktober vorig jaar. Sindsdien hebben de boeren last van aanhoudende regen. Ze gingen het voorjaar in met een natte, beroerde structuur in de grond en dat zorgt nu voor problemen. Denk aan gewassen die verzuipen, wortels die zich slecht ontwikkelen of aardappels die opnieuw gepoot moeten worden, omdat deze verrotten in de grond.
Naast boer is Van Renselaar ook voorzitter voor oostelijk Flevoland bij LTO Noord. Hij denkt dat door de nattigheid de normale opbrengst van groenten als wortel, aardappel, ui, bieten en spinazie bij lange na niet gehaald gaat worden. "Ik verwacht dat voor sommige gewassen de oogst 25 procent minder zal zijn."
Eerder droogte
Hoe anders was de situatie vorig jaar toen een gewassentekort dreigde. Toen hadden boeren in het hele land juist last van een aanhoudende droogte. Telers zagen dat groenten zoals aardappelen en suikerbieten slecht groeiden door de warme temperaturen.
Als deze wisselende extremen aanhouden zullen er niet alleen problemen zijn voor de telers, maar ook voor de consument volgens Van Renselaar. "Je kunt verwachten dat prijzen hierdoor in de supermarkt ook weer omhoog zullen gaan."
Boerenorganisaties zoals LTO werken aan manieren om de extreme droogtes en neerslag beter te ondervangen, maar dat zijn processen die jarenlang kunnen duren.
"We zijn sinds 2018 voortdurend in gesprek met het waterschap hierover, maar telers zijn zich ervan bewust dat ze in hun bedrijf klimaatneutraal moeten gaan inrichten."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Radiostations van Almeerse ondernemer over de hele wereld te beluisteren
ALMERE • Do 19 juni • Donderdag 19 juniOndernemer Bart Meuleman uit Almere timmert flink aan de weg met zijn radiostations die over de hele wereld worden beluisterd. Na het succesvolle hiphop-station GLXY.RADIO komt er begin september een...
-
Duizenden zieke iepen in Noordoostpolder moeten worden gekapt en vernietigd
ESPEL • Do 19 juni • Donderdag 19 juniDuizenden iepen in Noordoostpolder zijn ziek en moeten zo snel mogelijk worden gekapt. De bomen hebben de zeer besmettelijke iepenziekte en zijn niet meer te redden. Bij iepen denk je al snel aan grote...
-
Veldwerk in de modder: biologiestudenten doen onderzoek op Marker Wadden
LELYSTAD • Do 19 juni • Donderdag 19 juniMet hun knieën diep in het slib en het zonlicht op hun gezichten graven tweedejaars biologiestudenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich door het unieke landschap van de Marker Wadden. Twee...