Make-over van Swifterbantman terug in Museum Batavialand

LELYSTAD • Vr 14 juni 2024 | 7:21 • Vrijdag 14 juni 2024 | 7:21

De reconstructie van de Swifterbantman, die ruim 5.000 jaar geleden in Flevoland leefde, heeft een make-over gehad en is terug in Museum Batavialand. Vanaf zaterdag is de pop, die is aangepast op basis van nieuw DNA-onderzoek, te zien in de tentoonstelling 'Oud Land – Prehistorie van Flevoland'.

"Ik heb de huidskleur en de haarkleur veranderd. Die waren in die tijd donkerder dan we eerder wisten", vertelt Maja d'Hollosy die eerder de Swifterbantman reconstrueerde en nu heeft aangepast. "Het zijn de laatste wetenschappelijke inzichten en dat moet je dan wel gebruiken in wat je tentoonstelt. Dat geeft een beter beeld van vroeger."

De Swifterbantman is gebaseerd op botresten die bij de inpoldering van Oostelijk Flevoland werden gevonden en worden toegeschreven aan de Swifterbantcultuur. Voordat Flevoland werd ingepolderd was het de Zuiderzee. In de prehistorie was dat gebied nog land waar de mensen van de Swifterbantcultuur woonden. Zij lieten bijzondere sporen van hun verblijf in het landschap na.

Tijdens de tentoonstelling 'Oud Land – Prehistorie van Flevoland' is er bijzondere aandacht voor de Swifterbantcultuur. Die duurde van 5.000 tot 3.500 voor Christus. In de tentoonstelling zijn uit elke gemeente van Flevoland archeologische vondsten te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel