D66: Rijk laat het afweten bij noodzakelijke impuls voor Lelystad 

LELYSTAD • Zo 16 juni 2024 | 10:44 • Zondag 16 juni 2024 | 10:44

Het Rijk laat Lelystad in de steek bij de pogingen om de positie van de stad te versterken. Dat stelt D66-gemeenteraadslid Sanne de Wilde in het programma Over Flevoland Gesproken.

De gemeente lanceerde zes jaar geleden samen met Rijk en provincie het project Lelystad Next Level. "Destijds met veel bombarie gepresenteerd", zegt De Wilde, maar in zijn ogen laten concrete resultaten veel te lang op zich wachten.

Lelystad Next Level moet de stad op allerlei vlakken een impuls geven, zodat Lelystad op eigen benen verder kan. De gemeente krijgt nu nog jaarlijks een extra miljoenenbijdrage uit Den Haag, omdat Lelystad zich in het verleden niet heeft ontwikkeld zoals het Rijk had gepland.

Die bijdrage wordt geleidelijk afgebouwd, en de gedachte was dat de stad dat zou kunnen opvangen dankzij Lelystad Next Level.

Zwembad en bibliotheek in gevaar
Tot nu toe laat het rijk het afweten, meent Sanne de Wilde. Hij vindt dat Den Haag alsnog over de brug moet komen. "Dat kan gewoon met euro's zijn, maar dat kan ook door grond beschikbaar te stellen en door ons te helpen met infrastructuur."

Als Lelystad Next Level mislukt, heeft de stad straks onvoldoende geld om voorzieningen als zwembad en bibliotheek overeind te houden, waarschuwt De Wilde. "Dat gaan mensen echt merken."

Ook stadsbestuur moet aan de bak
De verwijten van het D66-raadslid gaan ook richting het stadsbestuur, dat volgens hem te weinig vaart maakt met het project. Hij wijst onder meer op de coalitiecrisis van 2020 en de wisselingen in het bestuur die vertragend hebben gewerkt.

De huidige stadsbestuurders hebben "minder ingangen en netwerken bij de provincie en in Den Haag", vreest De Wilde. "Maar het is wel belangrijk dat we aan het Rijk laten zien: aan ons heeft het in ieder geval niet gelegen. Tot nu toe vind ik dat wij er te weinig aan hebben getrokken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel