Loftuitingen voor nieuwe staatssecretaris Chris Jansen (PVV) met brede ervaring

FLEVOLAND • Di 18 juni 2024 | 6:30 • Dinsdag 18 juni 2024 | 6:30

"Hij is bijzonder loyaal aan de PVV, een echte PVV'er. Dus ik denk dat Chris een fantastische keuze is op die plek." Dat zegt oud-fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV in Almere over de voordracht van Jansen als staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu in het nieuwe kabinet-Schoof.

Jansen was lange tijd gemeenteraadslid voor de PVV in die stad. Hij heeft ook jaren ervaring als Statenlid en fractievoorzitter in Provinciale Staten. Sinds vorig jaar is hij gedeputeerde.

Daarnaast heeft hij korte tijd in de Tweede Kamer gezeten als woordvoerder op het gebied van de zorg. Daardoor is Van Dijk niet verrast met de voordracht van Jansen.  "Het was wel een van de dingen waar ik rekening mee gehouden had. Chris heeft natuurlijk bestuurlijke ervaring hier bij de provincie. Hij heeft ook al een tijdje in de Tweede Kamer gezeten. En dan ligt het voor de hand dat hij op een lijstje komt."

Ook verwacht Van Dijk dat zijn partijgenoot succesvol kan zijn in Den Haag. "Chris is iemand die zich ieder dossier eigen kan maken. Dat vereist denk ik voor iedereen leeswerk en studeerwerk, maar er is denk ik niet een dossier wat Chris niet zou kunnen oppakken."

Goede debater
Jan Dirk Pruim schetst een vergelijkbaar beeld. Pruim was griffier van de gemeente Almere in de tijd dat Jansen raadslid was. "Chris was een goed debater, stabiel en steeds groeiend in zijn dossiers. Ik denk dat hij rustig zal onderzoeken hoe het er op een ministerie aan toegaat. Het is iets anders dan bij een provincie en als gedeputeerde, maar ik geloof dat hij zich goed zal laten adviseren door zijn ambtenaren en de juiste dossiers oppakt om succesvol te zijn."

Ook schetst Pruim een beeld van een standvastig politicus. "Chris is een raadslid dat zich snel inleest in materie en openstaat voor advies. Hij neemt niet alle adviezen over, maar komt altijd terug met een weloverwogen reden waarom hij iets wel of niet doet. Het is heel plezierig om met hem samen te werken."

Open voor meningen
Marc van Rooij van 50PLUS kent Chris Jansen al zo'n 15 jaar. Beiden zijn actief geweest in de Almeerse politiek en de provincie. "Wat mij altijd opvalt bij Chris is dat hij altijd goede zin heeft. Hij kan heel fel zijn in debatten en ook wel in discussie, maar staat ook wel open voor andere meningen en andere ideeën. En daar hoeft hij niet altijd in mee te gaan. Maar hij staat er wel open voor."
Ook ziet van Rooij niet direct een probleem voor Chris Jansen met de portefeuilles Milieu en OV. "Hij is natuurlijk in de afgelopen jaren heel erg druk bezig geweest. Ook met het OV en ook met het milieu, want dat hebben we natuurlijk in de Provinciale Staten. Daar hebben wij ook de IJmeerverbinding, daar hebben wij ook het openbaar vervoer gehad. En dat heeft hij natuurlijk ook allemaal behandeld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel