Lelystedelingen zitten letterlijk met de 'handen in de klei'

LELYSTAD • Do 20 juni 2024 | 6:45 • Donderdag 20 juni 2024 | 6:45

Knedend en kleiend waren Lelystedelingen woensdagmiddag druk bezig om de mooiste creaties te maken. Waarom? Om via de natte klei de geschiedenis van de provincie te voelen.

Een zelfportret, een hoofd dat verzuipt in de klei of gewoon een hersenspinsel. Dat waren een paar van de kunstwerken die de Lelystedelingen maakte.

Het 'kleien' is onderdeel van een kunstproject dat is bedacht door kunstenaar Pat van Boeckel. Hij wil dat de Flevolanders voelen wat hun geschiedenis is.

"Duizenden jaren geleden bracht de rivier het klei hier naartoe. Dit is de basis van Flevoland. Dat moet je voelen, met je handen in de klei."

Het leegstaande gebouw.

Verlaten winkelpand als decor
Het kunstproject speelt zich af in een verlaten winkelpand, midden in de binnenstad. In het pand aan de Agorahof hangt de geur van natte klei. Een orkest speelt liedjes en ondertussen zijn kunstenaars druk bezig met hun creaties.

Er zijn geen regels, zegt van Boeckel. "Dit pand wordt toch uiteindelijk gesloopt, dus je mag alles doen hier. Dus kliederen op de muren, geen probleem."

De klei is afkomstig van bioboer Jos Jeuken uit Swifterbant. Zo'n vier kubieke meter is door hem beschikbaar gesteld. Maar kwijt is de boer het niet, alle kunstwerken gaan na het project weer linea recta de Flevolandse grond in.

En die echte klei uit de grond, dat kneed heel anders, vinden deelnemers. "Het is heel plakkerig, alles blijft goed staan. En je ziet dat het echte klei is, ik heb al meerdere wormpjes eruit moeten halen."

De droge klei uit de grond.

Tijdelijke kunst
Dat de kunstwerken van tijdelijke aard zijn, vinden de deelnemers niet erg. "Ik vind het een mooi idee. Dat het tijdelijk is. Je kan er even van genieten en daarna gaat het weer terug. Dan wordt er waarschijnlijk weer iets op verbouwd", zegt een deelnemer.

Een andere Lelystedeling denkt juist dat het de creativiteit bevordert: "Altijd bezig zijn met het resultaat is niet leuk. Mensen raken hun creativiteit kwijt als ze het gevoel hebben dat het iets moet worden."

De komende dagen mogen verschillende groepen meedoen aan het kunstproject. Belangstellenden kunnen zich van tevoren aanmelden als groep. Komende zaterdag is aanmelden niet nodig, dan zijn alle Lelystedelingen welkom om te kneden met de klei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel