Celstraf voor drugssmokkel in verfpoeder en aansturen xtc-lab

ALMERE • Do 20 juni 2024 | 6:15 • Donderdag 20 juni 2024 | 6:15

Twee drugszaken, met in totaal zeven verdachten. De enige Flevolander van het stel kreeg met 5,5 jaar cel de hoogste straf van allemaal. De 34-jarige Almeerder was dan ook als enige bij beide criminele organisaties betrokken en had daarin bovendien een leidende, organiserende en aansturende rol. De zaken speelden in Noord-Holland.

De drugs kwamen vanuit Colombia en waren in verfpoeder gemengd. De cocaïne werd in een speciale wasserij weer gescheiden van de verf.

Om alles in kaart te kunnen brengen, zette de politie in 2020 een hele operatie op, waarbij maandenlang chatberichten werden onderschept en op een bepaald moment zelfs undercoveragenten in Zaandam onderschepte drugs afleverden. De Almeerder was degene die zorgde dat die levering goed verliep. Hij hield alles in de gaten en hielp bij het overladen en in veiligheid brengen van de drugs.

De andere bende had een xtc-lab in Westzaan opgezet. De Almeerder stuurde hier de mensen aan, maakte recepten voor de samenstelling van de pillen, had contact met klanten en bekeek of er voldoende grondstoffen waren om bestellingen te kunnen uitvoeren.

De andere verdachten
Van de zes andere verdachten in beide zaken, kwamen er twee met een voorwaardelijke celstraf en een werkstraf vanaf. Een man uit Enkhuizen die zijn bedrijfspand voor de drugsactiviteiten beschikbaar stelde, kreeg 30 maanden cel. Diezelfde straf werd ook opgelegd aan de kok die in het xtc-lab aan het werk was toen de politie daar binnenviel.

Een man uit Hendrik Ido Ambacht kreeg vier jaar cel voor zijn rol bij de invoer en het transport van de cocaïne. De rechtbank legde eveneens vier jaar cel op aan een man uit Krommenie die in het xtc-lab een belangrijke rol speelde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel