Van grazende schapen naar hameren op scheepscasco's: aanbesteding nieuwe haven bijna van start

URK • Za 22 juni 2024 | 11:58 • Zaterdag 22 juni 2024 | 11:58

De Zuidermeerdijk tussen Urk en de Ketelbrug ligt er nu nog rustig bij. Schapen grazen op het dijktalud, watervogels liggen in het water voor de basaltstenen en een IJsselmeervisser zet er zijn fuiken uit. Maar over een jaar of vier moet hier toch echt een nieuwe haven liggen met volop bedrijvigheid. Maritieme ondernemers uit Urk wachten er met smart op.

De provincie Flevoland kan weer een aantal vervolgstappen zetten, zo schrijft ze in een mededeling aan Provinciale Staten. De provincie ontwikkelt de buitendijkse haven. Nog voor de zomervakantie worden er verschillende overeenkomsten getekend met onder meer het Rijk, de maritieme ondernemers en Waterschap Zuiderzeeland.

Na de zomervakantie kan dan eindelijk de procedure van start waarmee een aannemer wordt gekozen. Volgens de provincie kan die procedure nog zo'n negen maanden in beslag nemen.

Half 2025 kan dus op zijn vroegst de aanleg van de nieuwe haven beginnen. Als er tenminste een aannemer uit de bus komt, die binnen het beschikbare budget kan blijven. De bouwtijd wordt de provincie geschat op zo'n drie jaar.

Langgekoesterde wens
De Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland zoals de haven voluit heet, is al tientallen jaren een grote wens van de gemeente Urk. "De haven wordt een kroon op ons bedrijventerrein en gaat zo'n vierhonderd voltijdbanen opleveren", legde wethouder Nathanaël Middelkoop vorig jaar nog uit.

Het project moet een impuls geven aan de maritieme sector in het dorp, die in de huidige werkhaven niet verder kan groeien. Tot nu toe hebben de provincie en de gemeente Urk al minstens dertien miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van de haven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel