Waarom staan er huizenblokken midden in het boerenland langs de A6?

ZEEWOLDE • Zo 23 juni 2024 | 19:00 • Zondag 23 juni 2024 | 19:00

Ze zijn goed zichtbaar vanaf de snelweg A6 tussen Lelystad en Almere. Twee huizenblokken op een boerenerf aan de Ibisweg in Zeewolde. Wat doen die daar op het platteland en voor wie zijn ze?

Het gaat om zestien huizen die zijn gebouwd voor arbeidsmigranten. Er kunnen 64 werknemers wonen. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor werknemers van het biologische landbouwbedrijf Bio Brass.

'Een thuis van huis'
Het zijn bewust echte huizen, om werknemers goed te kunnen ontvangen en een thuis te kunnen bieden," vertelt Gerjan Snippe van Bio Brass. De werknemers komen bijna allemaal uit Roemenië. Velen werken al jaren voor het bedrijf en komen elk seizoen terug. Snippe wil ze een 'thuis van huis' bieden.

De huizen zijn door HomeFlex in de fabriek gebouwd. Ze zijn compleet ingericht op het terrein geplaatst. In elk huis zijn vier kamers, een huiskamer, keuken en badkamer. Varro Csabba, is oogstmanager en zorgt er ook voor dat er voldoende mankracht is tijdens het seizoen. De nieuwe huisvesting is volgens hem een echte verbetering.

Huizen op boeren erf

Huizen met privacy
Het is fijn om de werknemers samen op het terrein te huisvesten. Dat maakt het inplannen voor werk en vervoer een stuk eenvoudiger. Daarnaast is er volgens Csabba voldoende privacy. Iedereen heeft zijn eigen kamer. Rondom de huisjes worden ook bomen geplant. Het moet een gezellige plek worden.

Csabba kwam vijftien jaar geleden voor het eerst vanuit Roemenië naar Nederland. In eerste instantie voor het geld zegt hij. Maar hij komt met veel plezier elk jaar terug. Hij vindt Bio Brass een mooi bedrijf en Nederland een fijn land om in te werken.

Gerjan Snippe is daar blij mee. Want werknemers die dit werk willen doen zijn hard nodig. "We hebben heel vaak gekeken of er werknemers in Nederland waren die dit werk willen doen. Ik heb ze niet kunnen vinden, althans niet heel veel."

Ingrijpen bij overlast
Op het terrein is een opzichter aanwezig. HomeFlex heeft het beheer van de woningen. Bij eventuele overlast kan er ingegrepen worden als dat nodig is. Maar volgens Snippe valt of staat het met het kennen van je werknemers. "Je moet het aan de voorkant goed regelen en weten wie je gasten zijn." Het werkt twee kanten op zegt Snippe. "Als je goed voor iemand zorgt dan zorgt iemand ook goed voor jou. Dan gaat het vanzelf werken zo hoort het ook in een samenleving. Laat dit maar een plek zijn waar we dit kunnen laten zien," aldus Snippe.

Werknemers Bio Brass

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel