Provincie gaat de kwaliteit van de lucht meten in Almere

ALMERE • Do 4 juli 2024 | 6:29 • Donderdag 4 juli 2024 | 6:29

Om een beter beeld te krijgen van de stoffen die Almeerders dagelijks inademen, hebben de provincie en de gemeente Almere een luchtmeetstation aan de Boomgaardweg in Almere Stad geplaatst.

In het meetstation zijn verschillende apparaten aanwezig die de lucht naar binnenzuigen. Daar wordt de lucht geanalyseerd op de aanwezigheid van bijvoorbeeld stikstof en fijnstof.

Stoffen zijn niet gezond
Dave de Jonge van GGD Amsterdam is één van de personen die, in opdracht van de provincie, de gegevens en de metingen in Almere in de gaten houdt. Hij spreekt over verschillende soorten stoffen die van heel ver maar ook van dichtbij komen.

De stoffen kunnen ook elke dag anders zijn. In de winter bijvoorbeeld is houtrook vaak aanwezig in de lucht. Maar het kan ook Saharastof zijn. "Wat we in ieder geval wel weten, is dat het niet gezond is."

Het luchtmeetstation in Almere is het tweede in Flevoland. Het eerste station staat in Biddinghuizen. Volgens Ingrid Homoet van de provincie is nu voor Almere gekozen omdat de stad groeit en er veel mensen komen wonen.

De overheden hebben volgens haar de taak om voor een gezonde lucht en gezonde leefomgeving te zorgen. Daarom is het van belang om metingen te doen. Op basis daarvan kunnen bestuurders maatregelen nemen.

Binnenkort nog meer metingen
Onder andere samen met de zes Flevolandse gemeenten, GGD Flevoland, RIVM en TNO gaat de provincie binnenkort meer onderzoek doen naar luchtkwaliteit in de hele provincie. Zo krijgen inwoners, scholen, bedrijven en instellingen meetkastjes die fijnstof in de lucht meten. In totaal gaat het om 300 kastjes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel