Duikteam gaat opnieuw op jacht naar verloren Urker kotter UK-58
Een team met duikers gaat zaterdag opnieuw proberen de vermiste kotter UK-58 te identificeren. Het duikteam probeerde eind mei al om de gezonken Urker kotter te vinden, maar door slecht zicht in de Noordzee lukte dat niet.
Zaterdagochtend voer een team van acht duikers vanaf Terschelling naar de locatie ten noordwesten van het eiland. Het doel is om duidelijkheid te krijgen of een wrak op de bodem de UK-58 is, die sinds 1966 is vermist. "We konden onze eigen armen niet eens zien onder water", vertelt Jan Maarten Pol van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten, en het duikteam Zeester uit Lauwersoog.
Het duikteam van onder meer Cees Meeldijk en Jan Maarten Pol wist onlangs de locatie te achterhalen na uitgebreid archiefonderzoek en een nieuwe scan van de zeebodem. "Het schip ligt op zo'n 25 tot 30 meter, dus dat is wel een uitdaging", legt Pol uit.Ander wrak in de omgeving
Pol en zijn team duiken wekelijks naar verloren schepen op de Noordzee. Het lijkt een soort uit de hand gelopen hobby, want alle duikers hebben naast het duiken ook gewoon een baan.
Ondanks de onsuccesvolle poging eind mei, kwam het team tijdens de duik toch voor verrassingen te staan; In de omgeving werd een onbekend tweede wrak gevonden. Of dat ook een Urker kotter is, is nog niet duidelijk.
Geen puntgaaf wrak
Als het aan Pol en de duikers ligt, komt daar vandaag verandering in. Al komt er wel veel kijken bij zo'n duik. "Je moet sowieso hopen op goed zicht. En dan moeten we nog kijken wat we op de bodem aantreffen." Volgens de duiker zijn het namelijk lang niet altijd de puntgave wrakken van tv. "Vaak zijn het een soort schroothopen en moet je kijken naar kenmerken."
Daarnaast willen ze de wrakken ook zo min mogelijk aanraken. "Het zijn en blijven gevoelige wrakken en die moet je met respect behandelen." Om toch te identificeren filmen ze het gehele wrak om daarna op het schip naar de beelden te kijken. "En soms kijken we of we een los onderdeel mee kunnen nemen waar serienummers op staan."
Zo'n onderdeel was ook de doorslaggevende factor bij de identificatie van de HD-108 in 2023. Na de identificatie is het onderdeel overhandigd aan de nabestaanden. "We hopen hier vandaag het schip te kunnen identificeren. Geen verwachting; maar hoop", vertelt Pol over de zoektocht.
Op zee gebleven
De UK-58 verging op 26 januari 1966 met man en muis. Aan boord van het schip zaten vijf opvarenden, van wie vier Urkers. Die zijn bij het ongeluk allemaal 'op zee gebleven'. Naast een half naambordje is er geen spoor meer van teruggevonden.
"Ik ben altijd opgegroeid met het verhaal over een ongeluk waarbij mijn opa en mijn oom om het leven zijn gekomen", zei nabestaande Willem Foppen onlangs al bij Omroep Flevoland.
"Die gebeurtenis heeft een enorme impact gehad op ons gezin, maar het was ook een gebeurtenis zonder verhaal. De kotter is verdwenen en de lichamen van de bemanningsleden zijn nooit teruggevonden."
De enige fysieke plek die herinnert aan de vijf bemanningsleden zijn hun namen op het Urker vissersmonument.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Urker kotter die 58 jaar vermist was eindelijk geïdentificeerd
URK • Do 12 september • Donderdag 12 septemberZe verkeerden meer dan een halve eeuw in onzekerheid, maar sinds donderdagavond weten de nabestaanden van de bemanning van de UK-58 definitief waar deze in 1966 ten onder is gegaan. De Urker kotter 'Ex...
-
Nog geen duidelijkheid over vermiste kotter UK-58, wel ander wrak gevonden
URK • Di 21 mei • Dinsdag 21 meiEen duik naar een wrak dat mogelijk de vermiste kotter UK-58 is, heeft zaterdag nog geen duidelijkheid opgeleverd. Dat laat voorzitter Cees Meeldijk van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten weten....
-
Na 58 jaar hoopt familie omgekomen vissers rust te vinden
URK • Zo 28 april • Zondag 28 aprilAl meer dan een halve eeuw verkeren de familieleden van de bemanning van de UK-58 in onzekerheid. De Urker viskotter raakte in 1966 vermist en werd nooit teruggevonden. Daar lijkt nu verandering in te...
recent nieuws
-
ENGIE investeert opnieuw miljoenen om Maxima-centrale geschikt te maken voor groene stroom
LELYSTAD • Di 29 april • Dinsdag 29 aprilEnergiebedrijf ENGIE investeert ruim 40 miljoen euro in de ombouw van een tweede turbine van de Maxima-centrale in Lelystad. Daarmee wordt de centrale de eerste in Nederland waar op termijn tot 50 procent...
-
Buyatui verder als zelfstandige fractie: DENK verdwijnt uit Almeerse gemeenteraad
ALMERE • Di 29 april • Dinsdag 29 aprilRaadslid Hassan Buyatui gaat onder zijn eigen naam verder als onafhankelijke eenmansfractie in de gemeenteraad van Almere. Hij breekt daarmee definitief met de partij DENK, die daardoor uit de raad verdwijnt....
-
Zeewolde weigert plan te maken over huisvesting vergunninghouders: 'We doen al het maximale'
ZEEWOLDE • Di 29 april • Dinsdag 29 aprilDe gemeente Zeewolde wil geen plan van aanpak maken voor de provincie Flevoland, waarin het laat weten hoe het meer vergunninghouders gaat huisvesten. Momenteel wachten er in Zeewolde nog zo'n vijftig...