Samen naar de Kliniek zoekt 'abortusbuddy's' in Almere: 'Ik kan nu echt iets betekenen'

ALMERE • Za 3 augustus 2024 | 13:13 • Zaterdag 3 augustus 2024 | 13:13

Wie in Almere een abortus wil ondergaan, hoeft binnenkort niet meer alleen naar de kliniek. Stichting 'Samen naar de Kliniek' zoekt in Almere naar 'abortusbuddy's': vrijwilligers die ondersteuning bieden bij het bezoek aan de abortuskliniek.

Almere is de laatste stad in Nederland die wordt toegevoegd aan dit netwerk. "Dat is fantastisch", vindt abortusbuddy Kim Kuiper. "Maar het mooiste is als wij niet nodig zijn."

Samen naar de Kliniek helpt kliniekbezoekers door vrijwillige begeleiders te trainen en te koppelen aan iemand die daar behoefte aan heeft. Deze abortusbuddy's gaan mee naar de kliniek, zonder een oordeel te vellen over de gemaakte keuze.

Steun niet vanzelfsprekend
Een abortus is voor veel mensen een ingrijpende ervaring. De meesten gaan dan ook liever niet alleen naar de kliniek. Het is alleen niet vanzelfsprekend dat iedereen steun vanuit hun eigen omgeving ontvangt, vertelt Kim. "Dan zijn wij er om mee te gaan en er op dat moment te zijn."

Almere als laatste stad
Almere is de enige stad waar het initiatief nog van start moet gaan. "Het is fantastisch dat we dan gewoon in alle steden met een abortuskliniek een groep hebben van mensen die mee kunnen gaan", zegt Kim. "Dat is toch wel het hele doel."

Nederland telt achttien abortusklinieken in veertien verschillende steden, waaronder in Almere. 'Samen naar de Kliniek' is in elk van deze steden actief met abortusbuddy's, behalve in de Flevolandse stad. Daarom worden hier nu ook buddy's gezocht.

"Als je in een situatie zit waarin je ons nodig hebt, is het fantastisch dat we er zijn", vindt Kim, "Maar het is niet zo fantastisch dat we nodig zijn." Het liefst ziet ze dat mensen bijvoorbeeld een ouder of een partner mee kunnen vragen naar de kliniek.

Dat gebeurt soms na het telefonisch contact met de buddy's alsnog. "Dan wordt er alsnog iemand in de eigen kring gevonden die mee kan gaan. Dan ben je niet meer nodig, maar ben je wel een soort tussenpersoon geweest. Dat is natuurlijk het mooiste."

Abortus nog steeds strafbaar
Kim is sinds april 2023 abortusbuddy in Zwolle. Al op de middelbare school maakte zij zich hard voor het recht op abortus. "Al mijn uiteenzettingen en betogen gingen daarover", vertelt ze. "Ik werd daar een beetje opgefokt van, want het lijkt in Nederland allemaal heel goed geregeld, maar zelfs hier staat abortus nog steeds in het wetboek van strafrecht." Toen ze zag dat haar woonplaats op zoek was naar abortusbuddy's, aarzelde ze geen moment en meldde zich aan.

Artikel 296 bepaalt dat degene die een abortus uitvoert, strafbaar is, tenzij de abortus wordt uitgevoerd in een speciale kliniek of een ziekenhuis, onder de voorwaarden omschreven in een aparte wet, de Wet afbreking zwangerschap. Abortus is daarmee geen recht, maar een misdrijf waar uitzonderingen voor worden gemaakt.

'Echt iets betekenen'
Abortusbuddy word je niet zomaar. Er gaat een selectieprocedure aan vooraf, waarbij onder meer wordt gekeken welke affiniteit de potentiële buddy met het onderwerp heeft. Toen Kim uit de tientallen aanmeldingen werd uitgekozen, wist ze: "Dan kan ik nu echt iets gaan betekenen."

De vrijwilligers hebben een verklaring omtrent gedrag nodig en moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen. Gegevens mogen niet bewaard worden en ook de verhalen die de buddy's tijdens hun werk horen, zijn vertrouwelijk. Zo blijven de kliniekbezoekers anoniem.

Als Kim heftige verhalen tegenkomt, kan ze die delen met vertrouwenspersonen binnen de stichting. Zo probeert Samen naar de Kliniek ervoor te zorgen dat de abortusbuddy's hun werk niet mee naar huis nemen. "Maar je deelt het niet met je vrienden op school of op de werkvloer", legt Kim uit. "Je kunt ermee terecht bij de mensen die daarvoor aangewezen zijn, en zelfs dan delen we geen namen."

Abortusbuddy worden
Wie overweegt om zelf abortusbuddy te worden, kan volgens Kim het beste op de website en de instagram van de stichting kijken. "Daar worden vragen beantwoord die ik zelf aan het begin ook wel had."

"Als je geïnteresseerd bent, kun je het altijd proberen", zegt Kim. "Zelfs na de kennismaking kun je nog besluiten dat het niet bij je past."

Wie geïnteresseerd is om buddy te worden, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel