Verhalen over de complexe wereld van de boer, 'Ik snap nu waarom ze met een trekker de snelweg op gaan'
Verhalen over nieuwe generaties boeren die tegen allerlei problemen aanlopen. Of juist van ervaren agrariërs die gefrustreerd raken door alle regels en wetgeving. Deze verhalen werden dinsdag verteld door acteurs van Theatergezelschap Karavaan op het praktijkcollege van de Aeres Hogeschool in Dronten. Het publiek bestond uit docenten van de agrarische opleiding en het doel was om met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar beter begrijpen.
De verhalen zijn gebaseerd op ervaringen van boeren die bijvoorbeeld in de media kwamen. Zo stortte een aardappelteler in Hoorn 6.000 kilo aardappelen voor het hoofdkantoor van supermarktketen DEEN, omdat die haar aardappelen niet meer afnam, maar ze uit Israël haalde. Van dit verhaal werd een monoloog gemaakt dat verteld werd door actrice Marit Hooijschuur.
Voor haar was het een leerzame ervaring: "Ik heb nu echt beter zicht op waarom boeren met een trekker de snelweg op gaan. Dat het niet zozeer kwade boeren zijn die geen zin hebben in verandering, maar mensen die heel erg hun best doen en al heel veel hebben veranderd. En dat dit steeds niet genoeg is." Ibrahim wordt boer
Een andere monoloog ging over boer Ibrahim, die een opleiding volgt om boer te worden. Ibrahim werd gespeeld door Amin Ait Bihi. Het verhaal doet denken aan de enige Marokkaanse boer van Nederland.
Omdat de acteurs de teksten voordragen in de aardappelschuur of tussen de koeien komen de verhalen nog meer tot leven. Dinsdagmiddag was het aan docenten van de Aeres Hogeschool om de verhalen aan te horen. "Wij hebben het ook over dit soort dingen in de lessen", vertelt initiatiefneemster Carolien Oostveen, tevens docent op Aeres. "Door dit de collega's te laten zien en de reflectie die er in de monologen te horen is, kun je op een andere manier gesprekken voeren."
Elkaar begrijpen
De verhalen werden 's avonds verteld voor allerlei geïnteresseerden. Oostveen hoopt dat het mensen dichter bij elkaar brengt: "Het is belangrijk om te leren dat anderen niet altijd je vijand zijn. En dat je door ontmoeting elkaar beter leert begrijpen. Dan kun je het wel oneens blijven, maar je begrijpt elkaar wel beter."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Schoenmakerij Hoekstra sluit de deuren, 'De jeugd heeft er niet zoveel mee'
EMMELOORD • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberMeer dan dertig jaar was schoenmakerij Hoekstra een begrip in Emmeloord. Maar zaterdag is de laatste werkdag en dan sluit het definitief de deur. Jouwert Hoekstra gaat met pensioen. "Het stopt gewoon....
-
Lelystadse hockeyclub neemt maatregelen tegen nieuwe misdragingen
LELYSTAD • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberBij de Lelystadse hockeyclub MHCL was het vrijdagavond spannend. Niet alleen vanwege een belangrijke bekerwedstrijd. Twee weken geleden kreeg de vereniging te maken met een groep onruststokers na een...
-
Zorgbedrijf betaalt geen salaris en verrekent verkeersboete, rechter grijpt in
ALMERE • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberZe kreeg al sinds mei geen salaris en ook geen salarisstroken meer. Maar omdat ze de cliënten die aan haar zorg waren toevertrouwd niet in de steek wilde laten, bleef ze gewoon doorwerken. Toen de med...