Gemeenten worstelen met innen verplichte bijdrage Oekraïners voor elektra en eten, 'Het is lastig'
Bijna twee maanden na de invoering, innen de zes gemeenten in Flevoland nog niet de eigen bijdrage die Oekraïense vluchtelingen verplicht moeten betalen. De gemeenten geven aan dat ze meer tijd nodig hebben om hier een goed werkend systeem voor op te zetten.
Sinds 1 juli 2024 moeten Oekraïense vluchtelingen die 18 jaar of ouder zijn en een eigen inkomen hebben, een bijdrage betalen als ze in een gemeentelijke opvang verblijven.
Dit geldt voor Oekraïners met een baan, een WW-uitkering, een toeslag of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voor hen vervalt dan het recht op leefgeld.
De bijdrage bestaat uit 105 euro per persoon voor gas, water en elektriciteit, met een maximum van 210 euro per gezin. Daarnaast moet er betaald worden voor de maaltijden die worden aangeboden in de gemeentelijke opvang: iets meer dan 240 euro per persoon, met een maximum van 484,96 euro per gezin. Dit geldt zelfs als ze niet altijd mee-eten.
'Lastig'
Ondanks deze regels blijkt nu, bijna twee maanden later, dat geen enkele gemeente in Flevoland het geld al daadwerkelijk int. Gemeente Lelystad laat weten: "Het is lastig om zo snel een goed werkend systeem op te zetten. Dat kost tijd."
Ook Zeewolde benadrukt dat het zorgvuldig moet gebeuren: "We moeten dit goed aanpakken en mensen informeren. Het was niet haalbaar om alles voor 1 juli te regelen." Dronten geeft ook aan dat het een lange aanlooptijd heeft.
Arbeidsintensief
Gemeente Almere voegt hieraan toe dat het proces veel werk met zich meebrengt vanwege het grote aantal Oekraïners in de gemeente. In die gemeente zijn het er 1725.
Daarnaast loopt de gemeente tegen verschillende zaken aan, zoals het bepalen van de definitie van een gezin, het invoeren van een eigen bijdrage voor catering wanneer iemand niet mee-eet en het verkrijgen van inzicht in de inkomsten van Oekraïense vluchtelingen.
Wanneer geld innen?
Alle gemeenten zitten dus nog in de voorbereidingsfase. De Rijksoverheid heeft een implementatietermijn van zes maanden gegeven. Dit houdt in dat alle gemeenten vanaf 1 januari 2025 het geld moeten innen.
Gemeente Lelystad, Almere, Urk en Zeewolde streven ernaar om per 1 januari 2025 met het innen van de bijdrage te beginnen. Noordoostpolder en Dronten koersen op 1 oktober 2024.
Mochten gemeenten later dan de landelijke invoerdatum starten met het innen van de eigen bijdrage, dan adviseert het Rijk nadrukkelijk om niet met terugwerkende kracht te innen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Flevoland ook vol
FLEVOLAND • Do 22 augustus • Donderdag 22 augustusVluchtelingen uit Oekraïne die zich melden bij gemeenten in Flevoland krijgen te horen dat er in principe geen plek meer voor ze is. Dat betekent dat ze op een wachtlijst worden gezet of ze moeten zel...
-
Aardappelen die zelfs te slecht zijn voor veevoer gaan naar Oekraïne voor soep
NAGELE • Di 7 mei • Dinsdag 07 meiHet voelt misschien wat gek. Flevolandse aardappelen die in Nederland te slecht zijn om gebruikt te worden voor veevoer, gaan naar Oekraïne voor in de soep. De Groente & Fruitbrigade in Nagele zam...
-
Oekraïense vluchtelingen Urk tijdelijk naar ander schip
URK • Do 11 april • Donderdag 11 aprilOngeveer 100 Oekraïense vluchtelingen die al twee jaar verblijven op het schip MS Poseidon op Urk, moeten binnenkort tijdelijk verhuizen. Het schip krijgt namelijk een inspectie- en onderhoudsbeurt. D...
recent nieuws
-
Anja's viskraam moet weg van parkeerplaats bij supermarkt
ALMERE • Ma 7 oktober • Maandag 07 oktoberAnja Butter mag haar kibbeling niet blijven bakken en verkopen op de parkeerplaats bij de Albert Heijn in de Almeerse Parkwijk. Dat heeft de rechtbank besloten in een rechtszaak tussen supermarkteigen...
-
Eindelijk weer kermis in Lelystad, gemeente vindt nieuwe organisator
LELYSTAD • Ma 7 oktober • Maandag 07 oktoberNa drie jaar afwezigheid keert de kermis volgend jaar terug op de Meent in Lelystad. Dat verwacht de gemeente. Die heeft via een aanbestedingstraject een exploitant gevonden. Het is de bedoeling dat d...
-
Wachten op duidelijkheid: Boeren Dronten in spanning over mogelijke komst munitiedepot
DRONTEN • Ma 7 oktober • Maandag 07 oktober"We moeten zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn." Dat zeggen boeren die een bedrijf hebben op de plekken waar Defensie mogelijk een munitiedepot wil bouwen. Twee gebieden in Flevoland zijn daar...