Film over toeslagenaffaire met Almere als decor: 'Het liet me niet meer los'

ALMERE • Za 7 september 2024 | 14:39 • Zaterdag 7 september 2024 | 14:39

"Het begon voor mij door een lezing van Pieter Omtzigt eind 2020. Dat was de eerste keer dat ik er echt over las en het mij aangreep." Dat zegt regisseur Stijn Bouma over de toeslagenaffaire. Stijn besloot met gedupeerden in gesprek te gaan en er een film van te maken. Deze film 'De Jacht op Meral Ö' draait nu in de bioscopen.

Tijdens de toeslagenaffaire werden 26.000 ouders onterecht van fraude verdacht. Ook in Flevoland werden honderden ouders het slachtoffer van de veel te strenge jacht op mogelijke fraudeurs.

Aangrijpende verhalen
De regisseur is voor het maken van de film volledig in de affaire gedoken. "Het liet me ook niet meer los." Zo heeft Stijn allerlei artikelen gelezen en is hij met gedupeerden in gesprek gegaan.

Het meest aangrijpend vond Stijn de verhalen van Derya Selvi en Sheila Badal. Badal werd ook het onderwerp van zijn tweede documentaire.

Na het maken van de documentaires is er nu dus ook een film verschenen van Bouma. "Met deze speelfilm konden we een beetje terug in de tijd gaan en de kijker meenemen." Dat verschilt met een documentaire, want daar kan je volgens de maker alleen mee terugkijken op alle gebeurtenissen.

Voor de hoofdpersoon van de film zijn verschillende verhalen samengevoegd om zo een fictief verhaal te maken waarbij de kern van het verhaal op waarheid gebaseerd is.

Almere is het decor
Voor de film had Bouma ook een co-regisseur. Dit is Roelof Jan Minneboo en hij is tijdens het maken van de film naar Almere verhuisd. De opnamelocatie voor de film is ook Almere geworden.

Almere is een inspiratiebron voor de film geworden. "Het is zo interessant hoe Almere is opgebouwd qua wijken en busbanen", zegt Bouma. Daardoor is het heel georganiseerd.

Onvrede bij gedupeerde
Eén van de inspiratiebronnen voor de film komt uit Almere. In eerste instantie is zij niet blij met hoe haar verhaal in de film gebruikt is. Volgens haar is 80 procent van de film gebaseerd op haar verhaal, alleen praat het personage in de film vrij grof tegen bijvoorbeeld de ambtenaren.

Inmiddels heeft Bouma contact gehad met de gedupeerde. Daarbij benadrukt hij nogmaals dat haar verhaal samengevoegd is met verhalen van anderen tot één verhaal. Inmiddels is daarmee de lucht volgens de regisseur geklaard.

Het is een veelbesproken film waarmee de makers echt een doel hebben. ''Ik hoop dat mensen gaan kijken naar hun eigen rol in de maatschappij en hun functie'', aldus Stijn Bouma.

In de Flevolandse bioscopen is de film alleen in Emmeloord te zien. Wel zal de film ook op 16 september in Kunstlinie Almere te zien zijn en wordt de film op 4 en 5 oktober in de Nieuwe Bibliotheek Almere Stad vertoond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel