Archeoloog zeer enthousiast over vervolgonderzoek naar kerkdak in Almeerse bodem

ALMERE • Ma 16 september 2024 | 21:27 • Maandag 16 september 2024 | 21:27

Er komt een vervolgonderzoek naar het kerkdak dat vorig jaar augustus in de grond bij Almere Pampus werd gevonden. De balken van het dak zijn vermoedelijk ooit als scheepslading vervoerd en van boord gevallen of met boot en al vergaan.

De balken werden gevonden door maritiem archeoloog Yftinus van Popta. Hij gaat vanaf maandag 30 september vier dagen lang aan de slag om het hout te onderzoeken.

Van Popta is zeer enthousiast: "Ik denk niet dat iemand mij nog op een tweede verdronken kerkkap kan wijzen in Nederland. Dus dat maakt het al heel uniek."

Graafwerk
Van Popta heeft de balken vorig jaar gelokaliseerd, maar hij heeft ze nog niet daadwerkelijk gezien. Bij het onderzoek dat nu wordt gedaan worden de balken blootgelegd en gaat hij het hout ook echt zien.

Vermoedelijk liggen de balken op bijna 2 meter meter diepte. Er wordt met een machine een sleuf van vijf bij twee meter gegraven en de laatste tien centimeter wordt met de hand gedaan.

"Het eerste wat we willen zien is: wat ligt er nu precies?", legt Van Popta uit. "En dan is stap twee eigenlijk vaststellen in welke staat die balken daar liggen. Is dat hout nog goed? Is het heel zacht geworden? Is het nog compleet?"

Hoe oud is het hout
Als het hout is schoongemaakt dan wordt alles ingemeten met behulp van GPS en wordt er een tekening gemaakt. Ook komt er een 3D-model aan de hand van foto's. Daarna komt de houtspecialist. Deze gaat met Van Popta monsters van het hout nemen.

Volgens de maritiem archeoloog volgt dan het belangrijkste en meest interessante deel van het werk: het vaststellen van de leeftijd van het hout. Die vaststelling kan worden gedaan op basis van het lezen van de jaarringen.

"Als we aan de hand van dat houtonderzoek ook nog eens het exacte moment kunnen bepalen, tot op het jaar nauwkeurig, wanneer die bomen zijn gekapt en waar ze vandaan kwamen - we kunnen ook achterhalen waar ze stonden, dan heb je een hele nauwkeurige datering en interpretatie van zo'n vindplaats. Dat maakt het wel heel spectaculair hoor", legt Van Popta enthousiast uit.

Nieuwste wijk met oudste kerk
Zodra het onderzoek klaar is wordt het hout weer met grond afgedekt. Er moet volgens Van Popta nagedacht worden over wat er in de toekomst met de plek moet gebeuren. Ook omdat Almere Pampus voor huizenbouw ontwikkeld gaat worden. De archeoloog heeft nog wel een goed alternatief plan: "Ik heb natuurlijk al lang geroepen dat we dit dak maar moeten plaatsen in die nieuwe wijk, dan heeft de nieuwste wijk van Nederland één van de oudste kerken die er is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel