Veiligheidsspecialist: 'Boerenerven onvoldoende beschermd tegen toegenomen criminaliteit'
"Het buitengebied moet beveiligd worden als een bedrijventerrein", dat zegt Harry de Jong van Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland (SBBF.) Hij trekt aan de bel en roept op tot een gezamenlijke aanpak van boeren, boerenorganisaties, politie en verzekeraars.
Deze oproep van veiligheidsspecialist De Jong komt naar aanleiding van tientallen meldingen van inbraken bij verschillende boeren, waarbij dieven voor honderdduizenden euro's aan machines buit hebben gemaakt. Vanuit de SBBF zet hij zich in voor de veiligheid van ondernemers in de provincie. Hij wil zich nu inzetten voor de boeren, omdat zij volgens hem onvoldoende beschermd zijn tegen de toegenomen criminaliteit.
Gezamenlijk optrekken
De Jong benadrukt de noodzaak van concrete plannen en vooral actie. "Veel partijen hebben goede bedoelingen, maar het blijft vaak bij woorden", stelt hij. "We moeten nu de volgende stap zetten en samenwerken. Hoe gaan we dit operationeel uitrollen? Wie doet wat? Welke communicatiemiddelen kunnen we gebruiken?"
Zo werd er afgelopen december nog voor 200.000 euro aan grote machines gestolen op het boerenerf van de broers Witkop in Swifterbant. Inmiddels hebben ze de weg achter hun schuur geblokkeerd met betonblokken van 2800 kilo per stuk, maar zij zien dit niet als een permanente oplossing.
Betonblokken niet genoeg
Volgens De Jong is het plaatsen van enkel betonblokken niet voldoende. Hij pleit daarom voor een vorm van collectieve beveiliging. "Mensen moeten in een groep acteren. Een WhatsApp-groep is niet genoeg", aldus De Jong. Hij wijst op de succesvolle aanpak op bedrijventerreinen, waar elementen als cameratoezicht kunnen worden overgenomen.
De Jong ziet ook een belangrijke rol voor verzekeraars. "Ook zij hebben belang bij een goede beveiliging, want diefstallen kosten hen geld. Ze schuiven graag aan bij een plan." Hij noemt het koppelen van camera's met een ai-systeem op terreinen of het plaatsen van trackers in de voertuigen van boeren als voorbeelden.
Op korte termijn wil de veiligheidsspecialist met alle betrokken partijen om tafel, zodat alle neuzen dezelfde kant opstaan. Vervolgens is het idee om het plan zo snel mogelijk te testen. "We gaan in het veld die maatregelen implementeren. Op die manier kunnen we zorgen dat we de criminelen opsporen voordat ze hun slag kunnen slaan."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuw 'duurzaam' datacenter in Almere, dat evenveel stroom gaat slurpen als 80.000 huishoudens
ALMERE • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilOp bedrijventerrein Sallandsekant langs de Hoge Vaart in Almere zijn vergevorderde plannen om de komende jaren een groot datacenter te bouwen. Het gaat om een investering van ruim 61 miljoen euro. Het...
-
Dit jaar geen reuzenrad van 33 meter hoog bij Batavia Stad
LELYSTAD • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilHet 33 meter hoge reuzenrad bij Batavia Stad komt dit jaar niet terug. Exploitant Nicolaas Scheepers heeft het dit jaar te druk met andere evenementen, waardoor hij niet in Lelystad kan staan. Vorig jaar...
-
DENK-fractievoorzitter Buyatui aan de kant gezet, nieuwe lijsttrekker komende verkiezingen
ALMERE • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilFractievoorzitter en raadslid Hassan Buyatui van DENK Almere wordt niet de lijsttrekker bij de komende verkiezingen. Hij zou zijn naar eigen zeggen zijn bespioneerd door zijn eigen partij en op een zijspoor...