De Driesprong in Marknesse
Basisscholen in Marknesse gaan fuseren
De drie basisscholen in Marknesse gaan vanaf augustus definitief samen verder. Dat laat scholenstichting Aves weten. Leerlingen zitten de komende tijd eerst verspreid over twee schoollocaties, maar vanaf augustus 2027 moet er één gebouw komen. Ook in Bant wordt gewerkt aan een fusie van de scholen die nog dit jaar een feit zou kunnen zijn, zegt Aves.
De protestants-christelijke De Zeester, rooms-katholieke Mariabasisschool en openbare De Driesprong in Marknesse willen onder één dak gaan zitten vanwege afnemende leerlingenaantallen.
Scholieren krijgen vanaf augustus les in De Zeester en de Mariabasisschool. Op de plek van De Driesprong moet uiteindelijk een gezamenlijk schoolgebouw komen. De bouw moet in 2026 beginnen waarna de school in augustus 2027 een feit moet zijn. Een nieuwe naam is er nog niet.
Een onderzoek naar een fusie werd twee jaar geleden aangekondigd. Vorig jaar werd duidelijk dat de kogel door de kerk was. Met ouders, werkgroepen en leerkrachten is gesproken, wat leidde tot een 'verkenningsrapport'. De medezeggenschapsraden van de scholen stemden in, de gemeenteraad ging in juli vorig jaar akkoord met het fusieplan.
De Zeester
De Mariabasisschool
In Bant willen de protestants-christelijke basisschool De Schalmei en samenwerkingsschool De Wending met elkaar fuseren. Dat zou eveneens vanaf augustus dit jaar een feit kunnen zijn, zegt de Aves-directeur. De twee scholen hebben net een rapport naar Aves gestuurd.
Ook in dit dorp is het doel om tot een schoolgebouw op één plek te komen. Of dat op de locatie van De Schalmei of De Wending moet gebeuren, is nog niet duidelijk. "Daarover gaan we in gesprek met Dorpsbelang en de gemeente." Ook moet de instemming van de MR's voor de fusie nog volgen en een besluit van de gemeenteraad.

De Regenboog in Ens
De scholen in Ens onderzoeken nog een eventuele samenwerking. Het gaat om Het Lichtschip (protestants-christelijk), De Horizon (rooms-katholiek) en De Regenboog (openbaar). "Die voeren nu gesprekken en kijken of ze een advies kunnen formuleren. Het is nog niet bekend wat ze daar zouden willen."
Timmermans benadrukt dat een samenwerkingsschool niet per definitie gelijk beklonken is en ook geen doel op zich is. "Elk dorp heeft zijn eigen dynamiek, cultuur en eigen identiteit. Het is van de gemeenschap en wij stellen ons dienstbaar op."
In de samenwerkingsscholen is een identiteitscommissie actief. De commissieleden houden in de gaten of de diverse stromingen onder één dak op een goede manier terugkeren in het onderwijs. Zo'n commissie is ook verplicht, zegt Aves-directeur Timmermans.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Acht maanden cel voor gewelddadige diefstal nep-Rolex
ALMERE • Wo 19 maart • Woensdag 19 maartHet slachtoffer dacht dat hij een afspraakje met een vrouw had. Maar in plaats daarvan werd hij op een afgelegen plek in Almere beroofd van zijn horloge en telefoon. Omdat hij zijn spullen niet snel genoeg...
-
Basisschoolkinderen planten 1.200 bomen op boomfeestdag
ALMERE • Wo 19 maart • Woensdag 19 maartHet is nationale boomfeestdag: een dag met als doel om kinderen inzicht in, kennis over en begrip voor bomen te krijgen. Traditioneel wordt de dag gevierd door het aanplanten van nieuwe bomen. Zo ook...
-
Urkerdag gaat door, maar elke vriendengroep moet eigen vergunning regelen
URK • Wo 19 maart • Woensdag 19 maartUrkerdag gaat dit jaar gewoon door. Daar is de gemeente Urk van overtuigd. Maar nu de organiserende commissie de handen van het evenement heeft afgetrokken is de gemeente wel aan zet. Menig Urker vraagt...