Groene Pluk wint prijs meest duurzame en circulaire burgerinitiatief
Zelfoogsttuin Groene Pluk in Zeewolde is in de prijzen gevallen. Het initiatief heeft de Kringlogo-prijs ontvangen van Natuur en Milieufederatie Flevoland. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag van 500 euro. Met de prijs wil de milieufederatie lokale initiatieven belonen die streven naar een duurzame en circulaire samenleving.
In de zelfoogsttuin Groene Pluk kunnen abonnees groenten en kruiden komen oogsten, ze kunnen er zelf fruit komen plukken of een boeket snijbloemen samenstellen. Groene Pluk is een initiatief van Juultje Joosten en Hester van Donkersgoed. Zij voelen zich vereerd met de erkenning. "De prijs is echt een opsteker voor ons als startend initiatief", zegt Van Donkersgoed.
"Groene Pluk bleek de favoriet bij de vakjury", zegt Daan Haveman van Natuur en Milieufederatie Flevoland. De prijs werd overhandigd door Jim van der Wardt. Hij won de wisseltrofee vorig jaar met het initiatief van Stadsjutters Almere. Volgens van der Wardt heeft de Kringlogo-prijs hem geholpen met naamsbekendheid. "Het is een mooi steuntje in de rug", zegt Van der Wardt.
Stadsjutters Almere zoekt naar meubels en bouwmaterialen die niet meer gebruikt worden en waarbij verkopen niet meer lukt. De materialen worden hergebruikt. Zo is Groene Pluk deels aangelegd met materialen die via Stadsjutters Almere zijn binnengekomen.
Abonnees van Groene Pluk krijgen wekelijks via de mail informatie welk gewas klaar is voor de oogst. En die kunnen de abonnees dan zelf uit de grond komen halen. De initiatiefnemers willen op zo'n manier telen dat er elke week iets anders te oogsten is.
"Binnenkort hebben we vanuit de kas paksoi, radijsjes, rucola, stengeluitjes en diverse soorten sla", zegt Van Donkersgoed. Op het land zijn inmiddels peulvruchten gezaaid. Maar ook aardappelen en uien. "Je kunt de groente niet bedenken of we gaan het hier wel telen."
De initiatiefnemers willen meer doen dan enkel planten. Er staan op evenementen op het programma, zegt Juultje Joosten. "We willen workshops organiseren waar we mensen voedseleducatie en natuureducatie gaan geven."
Van de gewonnen 500 euro wil Joosten graag wat fruitbomen gaan kopen. "We denken dat we als eerste frambozenstruiken gaan kopen. Want we willen graag dat onze bezoekers hier ook lekker kunnen snoepen." Als er dan geld overblijft, zegt ze, "dan zullen we dat gebruiken voor de aanschaf van extra gereedschap."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 12/06 | Jaren wachten op elektriciteit • Bewoners Oosterwold moeten meebetalen aan riool
FLEVOLAND • Do 12 juni • Donderdag 12 juniGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Honderden bedrijven moeten jaren langer...
-
Niet één maar twee miljoen euro naar pot voor startersleningen in NOP
NOORDOOSTPOLDER • Do 12 juni • Donderdag 12 juniHet potje voor de starterslening in Noordoostpolder wordt met twee miljoen euro aangevuld. Dat heeft de gemeenteraad deze week besloten. Het college van B en W wilde het budget met een miljoen euro aanvullen....
-
Burgemeester sluit restaurant in Zeewolde na explosie
ZEEWOLDE • Do 12 juni • Donderdag 12 juniDe burgemeester van Zeewolde heeft donderdag besloten het pand aan de Weergang, waar maandagavond een explosie plaatsvond, voor een week te sluiten. Het gaat om een afhaalrestaurant in het overdekte winkelcentrum...