Boek vertelt verhalen achter straatnamen in Verzetswijk
Tussen de Verzetslaan en de Vrijheidsdreef in Almere liggen tientallen straten. Van Kapitein de Langestraat tot Hotel de Wereldstraat. Allemaal hebben ze een link met de Tweede Wereldoorlog en vormen ze de Verzetswijk. Journalisten Marco Penninkhof en Richard Schuurman schreven een boek over de verhalen achter de straatnamen.
Het verbaasde de heren dat er in Almere een Verzetswijk is, omdat de stad in de Tweede Wereldoorlog nog niet eens bestond. "Een plas met water en misschien is er wel een keer een verzetsstrijder met een bootje overheen gevaren, maar het bestond niet", vertelt Penninkhof. "Dus wie heeft nou dat idee gehad om een Verzetswijk te doen?"
"Wie weet nou precies wie Samuel Esmeijer was?", vertelt Richard Schuurman. Hij staat op de kruising van de Samuel Esmeijerstraat met de Johan Westerveldstraat. "Esmeijer wilde politieagent worden, nam ontslag en leidde later knokploegen in Rotterdam. Westerveld is één van de eerste verzetsmensen als oprichter van de Ordedienst. Het zijn allemaal mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verzet in de Tweede Wereldoorlog, dus het is best wel goed om hen weer even wat meer voor het voetlicht te brengen."
'Concentratiekampen' als straatnaamPenninkhof en Schuurman, die als journalist ook voor Omroep Flevoland werkzaam is, schrijven in het boek over de totstandkoming van de wijk en de parken. Zo kwamen ze achter de bijzondere 'straatnamen' in het Bos der Onverzettelijken. De bospaden verwijzen naar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals 'Razzia's', 'Concentratiekampen', 'Onderduikers' en 'Wapendroppings'.
Deze namen zouden aanvankelijk als officiële straatnamen in het stratenregister worden opgenomen, maar hiertegen ontstond begin jaren negentig in Almere groot verzet. Ze zijn toen weer van landkaarten en stratengidsen afgehaald, maar dankzij moderne middelen als Google Maps zijn ze tegenwoordig toch weer te vinden als plek waar je naar toe kan gaan. De techniek heeft de gevoeligheden ingehaald.
Toch schuurt het volgens de auteur. "Het is een beetje raar om te zeggen: 'Goh, ik heb mijn hondje uitgelaten op het Concentratiekamp'. Er liep net iemand te hardlopen en die heeft het op zijn Strava staan. Ik heb honderd meter hardgelopen op Concentratiekampen in Almere." Bospad Concentratiekampen in Almere
Zijn overlijdensdatum staat op zijn massagraf in Jakarta vermeld op 10 april 1943. Schuurman ontdekte in verklaringen van een medegevangene van De Lange dat hij de Japanners diezelfde dag na zijn veroordeling om gratie had gevraagd. Door uitstel van executie is kapitein Reinder de Lange op 12 april geëxecuteerd.
De overlijdensdatum van Jan Wildschut in concentratiekamp Leonberg bij Stuttgart staat officieel op 31 januari 1945, maar volgens andere gevangenen is hij op 1 januari aan ziekte overleden. Omdat de kampadministratie is vernietigd, is de datum niet met zekerheid vast te stellen.
Marco Penninkhof denkt dat het boek interessant is voor alle wijkbewoners, maar ook voor expats in de wijk. Bij de straatnaamborden staan geen onderschriften met informatie over de personen. "Dat is een beleid van Almere", vertelt Penninkhof. "Dus ja, voor buitenstaanders kan het net zo goed een schilder zijn geweest of chansonnier en metselaar. Maar het zijn verzetsstrijders."
Het boek 'Gezichten van Verzetswijk Almere' is vanaf donderdag te koop.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Urk koerst af op roerige financiële jaren: bezuinigingen én belastingverhoging onvermijdelijk
URK • Di 24 juni • Dinsdag 24 juniDe gemeente Urk moet alle zeilen bijzetten om de komende jaren niet met grote financiële tekorten te eindigen. Dat blijkt uit de jaarlijkse kadernota die donderdag wordt besproken door de Urker gemeenteraad....
-
Jeugddetentie en werkstraf voor 15-jarige die opticien in Metropolestraat overviel
ALMERE • Di 24 juni • Dinsdag 24 juniHij sloeg vitrines kapot en riep bedreigingen als 'ik schiet jullie allemaal'. Met een wapen in de hand bedreigde hij winkelmedewerkers en wist hij dure brillen te stelen. Dat gebeurde in februari van...
-
Driehonderd woningen Hooghe Bomen officieel opgeleverd: 'lekker rustig'
LELYSTAD • Di 24 juni • Dinsdag 24 juniWoningcorporatie Centrada in Lelystad heeft dinsdagmiddag het woongebied Hooghe Bomen officieel opgeleverd. Het gebied tegenover de brandweerkazerne bestaat uit 300 huurappartementen verdeeld over zeven...