Hoogspanningsmasten en de Oostvaarderplassen, dit is waarom de raaf zich steeds meer thuis voelt in Flevoland

FLEVOLAND • Za 3 mei 2025 | 9:37 • Zaterdag 3 mei 2025 | 9:37

"We waren heel enthousiast", zegt boswachter Douwe Brouwer. Hij en zijn collega's zijn begin januari erg blij als ze ontdekken dat een ravenpaar een nest heeft gebouwd in bosgebied Hollandse Hout in Lelystad.

Het is weliswaar niet de eerste keer dat de vogel zich in het gebied van de Oostvaardersplassen vestigt, maar volgens de boswachter is het toch best bijzonder dat het dier een nest maakt. Het verhaal past in de trend dat de raaf zich in Flevoland steeds beter thuis voelt. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Het enthousiasme van de boswachters is niet onterecht, weet Hans de Vos Burchart. Hij is van de Ravenwerkgroep Nederland. Deze werkgroep houdt de raven in Nederland in de gaten en zet zich in voor hun bescherming. De groep ziet dat er de laatste tijd steeds meer raven in Flevoland opduiken, in lijn met de landelijke toename van zo'n twee tot drie procent per jaar.

Raaf lange tijd verdwenen
"Hoewel de raaf het best wel goed doet in Nederland, blijft het nog steeds een bijzonder en beschermde soort", vertelt De Vos Burchart. "Vorige eeuw was de raaf niet meer aanwezig in Nederland, dan is het best bijzonder dat je nu tussen de 1.200 en 1.500 raven hebt in Nederland."

De raaf verdween uit Nederland doordat hij door mensen werd uitgeroeid en verjaagd, vooral uit bijgeloof. Uiteindelijk werd de soort opnieuw geïntroduceerd op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Dat zijn nog altijd de gebieden waar de raaf veel voorkomt, al breidt hij zich inmiddels ook uit naar andere delen van het land.

Oostvaardersplassen
Zo ook naar Flevoland. Ondanks dat het niet het meest bosrijke gebied is, heeft Flevoland wel veel voedsel voor de raaf. Vooral in de Oostvaardersplassen leven veel dieren die als prooi voor de raaf kunnen dienen.

In het gebied tussen Lelystad en Almere komen vooral zeer jonge vogels voor. Die leven in grote groepen en blijven de eerste jaren samen leven. Uiteindelijk vinden ze daar ook hun partner, aldus De Vos Burchart. Zij profiteren daar volop van het eten.

'Hoog en droog' in de hoogspanningsmast
Een andere factor die ervoor zorgt dat de raaf zich thuis voelt zijn de vele hoogspanningsmasten in onze provincie. De meerderheid van de raven in onze provincie bouwt zijn nest daarin. "Je zit daar hoog en droog", legt de expert van de Ravenwerkgroep uit. Ook komt de belangrijkste vijand van de raaf, de marter, niet omhoog geklommen in die masten.

Volgens De Vos Burchart proberen ravenparen het nest soms eerst in een boom te bouwen, maar als dat mislukt, verplaatsen ze zich naar hoogspanningsmasten. "Dat typeert ook wel de intelligentie van die beesten, die denken: dat overkomt me niet nog een keer."

Meer jongen
In de nesten in hoogspanningsmasten krijgen raven vaak aanzienlijk meer jongen. Dat komt doordat deze locaties veiliger zijn. Zo zaten er in een nest in een boom in Hollandse Hout bijvoorbeeld twee jongen, terwijl een nest in een hoogspanningsmast tussen Lelystad en Dronten maar liefst zes jongen telde, vertelt boswachter Brouwer.

De Ravenwerkgroep verwacht dat het aantal raven de komende tijd verder zal toenemen in Flevoland. Dat is niet alleen goed nieuws voor de raven zelf, maar ook voor het Flevolandse ecosysteem. De raaf is namelijk een alleseters en ruimt alles op. Genoeg reden voor boswachter Brouwer om te hopen dat de raven ook volgend jaar weer in Hollandse Hout gaan broeden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel