Valery haalde ronddwalende Lilly (79) van de snelweg: 'Dementiebeleid moet veranderen'

ALMERE • Za 17 mei 2025 | 19:23 • Zaterdag 17 mei 2025 | 19:23

"Sinds ik haar heb opgepikt, is het on my mind." Valery reed een paar weken geleden de A6 op om haar dochter naar school te brengen, toen ze iemand op de vluchtstrook zag lopen. "Ik zag dat er iets niet goed was." Het bleek de 79-jarige Lilly te zijn, een vrouw met dementie.

De Almeerse besloot de ronddwalende vrouw aan te spreken. Die bleek heel vrolijk te zijn en te antwoorden dat ze onderweg was naar Lelystad. Lilly hoefde geen lift, maar toen er ook nog een andere auto stopte, besloot Lilly toch in te stappen bij de Almeerse, 'want het is toch wel ver'.

"Ik had ondertussen de politie gebeld en gezegd dat er een vrouw op de A6 liep. Ik sprak met de agenten af bij de school van mijn dochter, zodat zij Lilly naar Het Gastenhuis Almere Duin terug konden brengen, waar ze woont."

Niet naar Lelystad
Valery zorgde jarenlang samen met haar moeder voor haar dementerende oma, ook toen zij al in een speciaal verzorgingshuis zat. "Ik weet dus waar je mee te maken kunt krijgen. Ik heb de hele weg vragen gesteld aan Lilly, zodat ze zou blijven praten. Ze was heel rustig." De Almeerse had tegen Lilly gezegd dat ze haar naar Lelystad zou brengen, maar dat was niet waar. "Ik hield er nog wel rekening mee dat ze boos zou worden als ze erachter zou komen dat we helemaal niet naar Lelystad gingen, maar dat gebeurde gelukkig niet."

"Mijn hart breekt voor iedereen die hiermee te maken heeft"

— Valery

Het is niet voor het eerst dat Lilly is vertrokken uit Het Gastenhuis Almere Duin. In de afgelopen weken zijn er meerdere Burgernet-acties geweest nadat ze was verdwaald. Voor haar familie is het een onhoudbare situatie. "We maken ons continu zorgen, we zijn heel bang dat haar iets vreselijks overkomt", zegt dochter Monique van Ginneken.

Monique van Ginneken

Valery zag met eigen ogen hoe gevaarlijk het kan zijn als iemand met dementie verdwaald raakt. "Ik heb gehuild, mijn hart breekt voor iedereen die hiermee te maken heeft."

'Opsluiten' mag niet
Zorgen dat dementerenden niet meer vrij naar buiten kunnen lopen, mag sinds een paar jaar niet meer zomaar. Sinds 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) van kracht. Deze wet bepaalt dat verzorgingshuizen bewoners niet mogen tegenhouden als ze willen vertrekken. En dat kan bij familie en vrienden voor veel onrust zorgen, vooral ook omdat een sterke loopdrang een bekend symptoom is van de ziekte dementie.

"Zo iemand is een gevaar voor zichzelf en indirect ook voor anderen", zegt Valery. Het beleid over de verzorging en behandeling van mensen met dementie moet dan ook hoognodig veranderen, vindt ze.

De Almeerse zag ook bij haar oma dat die 'dwangwet' hele nadelige gevolgen kan hebben. "Dingen die wij voorstelden die goed zouden zijn in de behandeling van mijn oma, werden afgewezen onder het mom van die dwangwet. Ook als het om zaken binnen het tehuis ging. Die wet wordt vaak veel te rigide toegepast."

Meer met familie praten
Voor de meerdere vermissingen van Lily zijn veel agenten, een politiehelikopter, vrijwilligers en het Veteranen Search Team in touw geweest. Valery denkt dat dit soort dingen minder vaak nodig zou zijn als er veel meer naar de individuele patiënt gekeken en geluisterd zou worden. "En er moet vooral ook met de familie worden gepraat."

De politie geeft aan steeds vaker meldingen te krijgen van vermissing van een persoon met dementie. Ze zegt op iedere melding van een vermissing te reageren en Burgernet-meldingen uit te sturen. Ook als het steeds om dezelfde persoon gaat. "Dit gaat om onze vaste taak, hulpverlening."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel