Emmeloorder vecht woningsluiting vanwege sekswerk aan bij rechter

EMMELOORD • Ma 9 juni 2025 | 16:30 • Maandag 9 juni 2025 | 16:30

Een bewoner van de Meteorenstraat in Emmeloord vecht bij de rechter de voorgenomen tijdelijke sluiting van zijn huurwoning aan. Het huis moet van de burgemeester voor drie maanden op slot omdat het als illegaal bordeel zou worden gebruikt en eerdere maatregelen geen effect sorteerden.

Sinds de eerste anonieme meldingen in 2022 en 2023 troffen controleurs bij meerdere controles telkens weer sekswerkers in de woning aan. De gemeente probeerde vorig voorjaar de prostitutieactiviteiten te stoppen door de bewoner een dwangsom op te leggen, maar dat had niet het beoogde effect. Hij bleef sekswerkers en hun klanten in zijn woning toelaten.

Ook pogingen om de kwetsbare man in een zorgtraject van de GGD of het Leger des Heils te krijgen liepen spaak omdat hij dat niet wil. "Zorg zou de beste oplossing zijn, maar dat wil hij niet. Dat is best een beetje lastig voor ons", aldus de twee vertegenwoordigers van de gemeente in de Utrechtse rechtszaal. Volgens hen rest nu geen ander middel meer dan de tijdelijke woningsluiting.

'Geen overlast'
Volgens de gemeente ervaren omwonenden overlast, maar volgens de advocaat van de verdachte klopt dat niet. "Van overlast blijkt niets uit het dossier. " Volgens zijn raadsvrouw had de man uit geldnood en onder druk van derden zijn woning voor sekswerk beschikbaar gesteld. ,,Hij is ook gewoon bang”, aldus de advocate, maar naar haar weten is het sekswerk in de woning inmiddels echt gestopt.

'Man heeft geen alternatief'
De Emmeloorder was tot spijt van de rechter zelf niet bij de zitting aanwezig omdat hij daar geen geld voor zegt te hebben. De man had en heeft geen inkomen of uitkering, al loopt er inmiddels wel een aanvraag.
"Hij heeft geen alternatieven", benadrukte zijn raadsvrouw, die stelt dat de Emmeloorder nergens heen kan als hij zijn woning uit moet.

Zijn hoogbejaarde ouders betalen voor hem de huur, maar zij kunnen hem niet opvangen. "Als hij zijn woning kwijtraakt, dan wil ik niet weten wat er kan gebeuren", waarschuwde ze voor eventuele gevolgen.

De rechter beslist binnen twee weken of de man in elk geval in de woning kan blijven totdat een lopende bezwaarprocedure tegen de voorgenomen woningsluiting bij de gemeente is afgerond. Volgens de vertegenwoordigers van de gemeente kan het nog zes maanden duren voordat de bezwaarcommissie zich in een hoorzitting over de kwestie buigt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel