Floriade ingezet voor nieuwe woonwijk

ALMERE • Di 3 juli 2012 | 8:31 • Dinsdag 3 juli 2012 | 8:31

Almere wil met de organisatie van de Floriade in 2022 het gebied aan de zuidoever van het Weerwater ontwikkelen. Daar moet een groene wijk verrijzen die het voorbeeld wordt voor toekomstige stadswijken in binnen- en buitenland. Hierbij wordt woningbouw gecombineerd met groen. Er is ruimte voor 600 woningen en 40.000 vierkante meter voorzieningen en commercieel vastgoed.


De gemeente leverde dit voorstel dinsdag in bij de Nederlandse Tuinbouwraad, die hierover in oktober een besluit neemt. De nieuwe stadswijk Floriade Almere krijgt een glooiend landschap met allerlei soorten bomen, struiken en bloemen. Een proeftuin met ruimte voor innovaties in de tuinbouw. Er is ook ruimte voor voedselproductie en de opwekking van duurzame energie. In aanloop naar het evenement wordt hier de komende tien jaar aan gewerkt. Het gebied is 45 hectare groot, inclusief camping en jachthaven. Tijdens de tentoonstelling zijn er modeltuinen, paviljoens en een theater. Ook moet gedacht worden aan een uitkijktoren, een Floriadehotel en een groene Bouwrai met Floriadewoningen.


Het gebied biedt ruimte aan 35.000 bezoekers per dag. Het kasteel maakt geen onderdeel uit van het plan. Hier werd eerder wel aan gedacht. Almere en de provincie betalen elk 10 miljoen euro. De totale kosten van de organisatie en aanleg van de Floriade zijn berekend op 77 miljoen.


Almere is net als Boskoop, Amsterdam en Groningen in de race voor de Floriade 2022.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel