Fish Potato Run wijst hardlopers op gevaren

EMMELOORD
De organisatie van de Fish Potato Run op 12 september wijst deelnemers er dit jaar op verantwoord te sporten. De atleten krijgen een mail van de organisatie, met daarin informatie over blessures, hulpinstanties en sportkeuringen.

Aan de hardloopwedstrijd van Urk naar Emmeloord nemen jaarlijks duizenden hardlopers deel. Drie jaar geleden stierf tijdens de FPR een atleet, die vlak voor de finish onwel werd. Tijdens de halve marathon in Zeewolde in juni werd een deelnemer onwel. Hij werd nog gereanimeerd maar overleed in het ziekenhuis.

Hartspecialist Menno Baars uit Lelystad vindt dat iedereen die aan sport doet, zich zou moeten laten onderzoeken. In Nederland komen jaarlijks naar schatting 150 tot 200 mensen om het leven tijdens of vlak na het sporten. Een keuring kan uitkomst bieden, omdat zo meer duidelijk wordt over bijvoorbeeld de toestand van het hart en eventuele erfelijke aandoeningen. Door een sportkeuring verplicht te maken neemt volgens Baars het aantal dodelijke slachtoffers aanzienlijk af.

reacties (4)

 • .\/\/.

   

  " In Nederland komen jaarlijks naar schatting 150 tot 200 mensen om het leven tijdens of vlak na het sporten." - ik zou graag willen weten hoeveel van deze mensen ook zouden zijn gestorven als ze thuis op de bank waren blijven liggen. Als je wil weten hoe 'gevaarlijk' sport is moet je het risico afwegen tegen niet-sporten

  reageer
 • Anton

   

  het gaat om je eigen gezondheid. Waarom zou een ander daarvoor moeten betalen????

  reageer
 • Herre

   

  Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten van een (uitgebreid) sportmedisch onderzoek. Even informeren dus, en fit zijn is echt iets anders dan een medisch risico zijn. Ik kan het weten, was fit maar wel getroffen door een hartstilstand. Er is een check op http://www.sportzorg.nl/vragenlijst-risico-plotse-hartdood. De moeite waard. Verder is een gang naar de huisarts om naar het hart te luisteren niet onverstandig. Deze kan horen of er iets afwijkend is en eventueel doorverwijzen naar een specialist.

  reageer
 • Scheidsrechter

   

  Als deze arts de kosten voor de keuring zou betalen dan laat ik me onderzoeken. Maar naar mijn idee ben ik gewoon fit.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert