Welke Flevolanders doen mee aan de Paralympics in Rio?

FLEVOLAND
De eerste van vier Flevolanders komt vanavond in actie in Rio. Rolstoelbasketbalster Bo Kramer uit Almere start om 22.30 uur Nederlandse tijd op de Paralympische Spelen. 

De andere drie sporters uit Flevoland zijn paravolleyballer Jaaike Brandsma uit Almere, atleet Jelmar Bos uit Lelystad en wielrenster Odette van Deudekom uit Zeewolde.

Brandsma speelt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.30 uur haar eerste volleybalwedstrijd. Bos rent zaterdag om 16.18 uur de eerste 100 meter en Deutekom rijdt volgende week woensdag om 18.30 uur haar eerste tijdrit. 


Zie hieronder een korte beschrijving van de Flevolandse paralympiërs. 


Bo Kramer 
De Almeerse rolstoelbasketbalster is al vanaf jonge leeftijd met sport bezig. Haar droom was topsporter worden, maar die droom werd verstoord doordat ze op 11-jarige leeftijd botkanker kreeg en in een rolstoel terecht kwam. Dat was voor haar geen reden om te stoppen met sport: ze ging op rolstoelbasketbal.
In Brazilië gaat Kramer vooral genieten: "Het is een droom voor iedere sporter om aan de Spelen mee te doen." Desalniettemin is de basketbalsters ambitieus. Haar doel is om met een gouden medaille naar huis te gaan

Jaaike Brandsma
De zitvolleybalster uit Almere heeft niet altijd een beperking gehad. Ze werkte als chauffeur en ziekenverzorgster bij Defensie, toen ze werd uitgezonden naar Afghanistan. Bij een zelfmoordaanslag verloor ze een onderbeen. Dat gebeurde bijna tien jaar geleden. Inmiddels heeft ze zich waar gemaakt binnen de zitvolley, maar heeft ze ook een vereniging opgericht: De Gewonde Soldaat. Met de stichting wil ze 'meer bekendheid geven aan de veteraan en aan de gewonde veteraan in het bijzonder.' Deutekom werkt nog steeds bij Defensie.

Jelmar Bos 
Voor de Lelystedeling is het de tweede keer dat hij in actie komt op de Paralympische Spelen. Bos heeft een vergroeiing in zijn rug en kampt daardoor met een motorisch probleem. Toch blinkt hij uit in atletiek. Hij werd eerder dit jaar voor de zevende keer Nederlands kampioen op de 100 meter sprint. In 2012 nam hij voor het eerst deel aan de Spelen. Toen wist hij zich niet te plaatsen voor de finale. Voor deze editie heeft Bos goede verwachtingen. Hij liet onlangs aan Omroep Flevoland weten een goed gevoel over de Spelen te hebben. 

Odette van Deudekom
De wielrenster uit Zeewolde is al op tijd vertrokken naar Rio. Begin deze week stapte ze op het vliegtuig, ruim een week voor haar eerste wedstrijd. Op die manier kan de wielrenster wennen aan een groot internationaal evenement. Van Deudekom is slechtziend en heeft het zicht alsof ze door een rietje kijkt. Het wielrennen doet ze samen met pilot Kim van Dijk op een tandemfiets. Het tweetal heeft maar 1 doel: goud pakken. Volgens Van Deudekom is dat realistisch gezien de prestaties van de afgelopen tijd. 
 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert