Ruim 100 zeilers aan de start voor 5-daagse solorace

LELYSTAD • Di 2 oktober 2018 | 19:06 • Dinsdag 2 oktober 2018 | 19:06

Zo'n 110 solo-zeilers komen vanaf woensdagochtend in actie voor een vijfdaagse wedstrijd over het Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee. Zij moeten in maximaal vijf dagen 200 zeemijlen afleggen. Start en finish zijn onder de Hurkende Man bij Bataviahaven in Lelystad.

Onderweg dient iedere schipper in totaal minimaal 27 uur rusttijd te nemen, verdeeld over tenminste drie afzonderlijke periodes. "Het is juist de kunst om rust te nemen als de wind gaat liggen. Af en toe kan dat weinig slaap opleveren, want je wil niet op de verkeerde momenten rust nemen", zegt deelnemer Floris Ingen Housz.

Van die rustperiodes dient er tenminste één voor anker liggend te worden doorgebracht. De schuttijden in de sluizen worden ook als rust gerekend. De organisatie is in handen van de 200 Myls Solo. De wedstrijd werd in 1996 voor het eerst gehouden.

Uitdaging
De zeilers hebben zin in de wedstrijd. "Het is echt een uitdaging om in je eentje 200 mijl af te leggen. Zeiltechnisch, tactisch en fysiek wordt het ongelijk zwaar, maar ik heb er wel heel veel zin in", zegt Albert de Goey, een van de deelnemers.

De deelnemers zeilen allemaal met hun eigen boten en omdat geen van de zeilboten gelijk is, wordt de uitslag bepaald aan de hand van een handicap. Uiterlijk zondag 12:00 moeten de zeilers binnen zijn. Dan wordt bepaald wie heeft gewonnen.

Live te volgen
De wedstrijd is live te volgen via de website van 200 Myls Solo. Alle zeilboten zijn voorzien van een track- en trace-systeem. Aan de solozeilwedstrijd doen ook tal van deelnemers uit Flevoland mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel