Tobiasen ligt met ambitieus City FC op promotiekoers

ALMERE • Wo 30 december 2020 | 20:14 • Woensdag 30 december 2020 | 20:14

De Almeerse voetbalclub City FC onwikkelt zich sneller dan jaren geleden was ingeschat. De plannen waren 20 jaar geleden bij de oprichting van FC Omniworld groots. De club uit Almere wilde zo snel mogelijk doorstoten naar de Eredivisie en er werd door de oprichters zelfs al wat groter gedacht dan dat. Toch kwam het nooit echt van de grond. Sinds de introductie van een vijfjarenplan in 2016 doet Almere City FC structureel mee in de play-offs voor een plek in de Eredivisie, waarbij alleen in 2018 bijna promotie werd bewerkstelligd.

Met Ole Tobiasen als hoofdtrainer lijkt Almere dit seizoen wél echt mee te gaan doen. Na 17 speelronden staat de club op de tweede plaats. Nummer 3 De Graafschap kan zaterdag in Almere op 8 punten achterstand worden gezet.

Tobiasen voetbalde in Nederland zelf als rechtsback bij sc Heerenveen, Ajax, AZ en MVV. "Als je mij dit aan het begin van het seizoen had gezegd, had ik je voor gek verklaard", aldus Tobiasen, die met zijn selectie niet kon genieten van een winterstop. 21 december was de laatste wedstrijd pas, tegen Jong PSV. "De spelers hebben vijf dagen vrij gehad. Ze hebben allemaal een programma voor thuis meegekregen en eergisteren hebben we voor het eerst weer met de groep getraind."

Hoog niveau
Gevraagd naar de oorzaken van het succes noemt Tobiasen als eerste de breedte van de selectie. "Dat is tot nu toe onze kracht geweest. We hebben 26 spelers gebruikt. Je ziet het ook terug op de trainingen, het niveau ligt hoog." Volgens de 45-jarige Deen heeft Almere ook een professionaliseringsslag gemaakt. "Onze samenstelling van de staf is heel sterk. We hebben een eigen concept neergezet. We hebben nu een eigen kok, een video-analist, twee performance-trainers en een vaste keeperstrainer. Ik kan daardoor nu zelf soms wat meer manager spelen, erboven staan en dingen aan anderen overlaten."

Tobiasen is een rustige trainer, vindt hij zelf. "Tot het moment dat je je best niet doet. Ik vraag veel van mijn spelers. Ze weten dat ze moeten presteren. Als ze de kantjes er vanaf lopen, krijgen ze dat van mij te horen. De spelers willen zelf ook stappen maken in hun loopbaan, bij Almere of elders. Daar willen we ze graag bij helpen."

Lelijk eendje
Tobiasen weet nog dat hij in zijn tijd als voetballer van MVV naar de club in Flevoland moest. "Almere werd toen nog gezien als het lelijke eendje van het betaald voetbal. De ploeg trok weinig bekijks, het kunstgras was verschrikkelijk. Dat beeld van toen begint te veranderen. In het verleden zagen we dat het lastig was om spelers te overtuigen bij ons te komen voetballen. Ze kozen vaker voor clubs met historie en een hele grote achterban, zoals NAC Breda of De Graafschap. Gelukkig kunnen we nu laten zien dat we er echt toe doen. Met onze resultaten en doelstellingen overtuigen wij steeds meer."

Hardop praten over de Eredivisie wil Tobiasen nog niet. "We zijn nog niet eens halverwege. En er komt straks van buitenaf steeds meer druk op te staan. Onze kracht is dat we met beide benen op de grond staan en niet verder vooruit kijken dan de eerstkomende wedstrijd. Dat moeten we ook dan blijven doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel