Sport helpt invalide atleet weer op de been

ALMERE • Za 30 oktober 2021 | 20:00 • Zaterdag 30 oktober 2021 | 20:00

Dat sport kan helpen om grote tegenslagen in je leven te overwinnen bewijst Klaas Talma uit Almere. De 62-jarige atleet verloor in 2019 bij een noodlottig ongeval zijn beide benen. Voor Talma was dit geen reden om zijn geliefde sport vaarwel te zeggen. Hij is na een lange revalidatie weer terug op de atletiekbaan van Almere’81.

Talma was op 28 februari 2019 voor zijn werk op weg naar Leeuwarden. Hij kwam in een mistbank en in een kettingbotsing terecht. Toen hij uitstapte om zich in veiligheid te brengen sloeg het noodlot toe. Hij werd aangereden door een andere auto. Ter plaatse werd zijn rechterbeen geamputeerd. Later in het ziekenhuis bleek dat ook zijn linker been niet meer te redden was.

"Ik wil meer. Ik wil toch weer kunnen fietsen."

— Klaas Talma

Deze grote tegenslag was voor de Almeerder geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Talma: "Je ligt dan in bed en je hebt heel veel tijd om na te denken. Dus de eerste opwelling was als ik me eerst maar een beetje thuis kan redden. Maar na een paar dagen dacht ik: dat is niet genoeg. Ik wil meer. Ik wil toch weer kunnen fietsen, toch weer kunnen wandelen en toch weer kunnen hardlopen."

Doorzettingsvermogen
De
revalidatie die volgde is de grootste prestatie uit zijn carriëre. Zonder zijn sport was het volgens Talma zeer waarschijnlijk niet gelukt: "Je weet dat je door de sport doorzettingsvermogen hebt. Dat je door de sport doelen weet te stellen waar je naar toe kunt werken in behapbare stukjes."

Hoewel de kans van slagen, zeker gezien zijn leeftijd, niet heel groot was is het Talma toch gelukt terug te keren op de atletiekbaan van Almere’81. Zijn sportmentaliteit heeft daarbij een cruciale rol gespeeld.

Talma: "In het ziekenhuis was er een arts die zei: ‘Houd er rekening mee gezien je leeftijd dat je niet meer aan het lopen komt.’ Hij zei er wel achteraan: ‘Misschien is het voor jou wel anders.’ Maar ik moest er volgens hem wel rekening mee houden dat als je wat ouder bent je aan een rolstoel gebonden zou blijven. Maar ik heb het toch voor elkaar gekregen en daar ben ik heel blij mee!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel