Kunstrijdster Wories geeft Olympische droom niet op 

ALMERE • Za 15 januari 2022 | 14:34 • Zaterdag 15 januari 2022 | 14:34

Kunstrijdster Niki Wories uit Almere heeft besloten haar topsportcarriere te verlengen. In het afgelopen jaar twijfelde Wories nadrukkelijk of ze haar kunstschaatsen definitief aan de wilgen zou hangen. Door de pandemie kon ze in 2021 lange tijd niet trainen met haar begeleidingsteam in Canada en wist ze zich niet te kwaificeren voor de Olympische Spelen, die vanaf begin februari in het Chinese Peking gehouden worden.

Andere aanpak

Wories wil vanaf nu haar sport op een andere manier gaan benaderen. Het heilige moeten is eraf bij de Almeerse: "Ik wil weer gaan genieten op het ijs, want dat heb ik verloren op een gegeven moment. Ik moest altijd wat. En als je altijd iets moet, ligt je focus op de verkeerde plekken. Ik wil mijn carriere niet eindigen met een negatieve gedachten naar de sport toe, want daar is het te mooi voor".

Depressie

Wories wil het zichzelf de komende jaren vooral makkelijker gaan maken: "Ik ga mijzelf minder 'punishen' als ik iets niet haal. Om sport te beoefenen op een hoog niveau, zie je dat veel sporters er op een gegeven moment mentaal aan onder doorgaan. Ook ik heb dat gehad. Ik heb mentaal enorm 'gestruggeld met mijzelf: tot depressie aan toe. Dat is het gewoon niet waard, dat is gewoon niet ok! Nu ga ik het voor mijzelf doen: zolang ik nog een lach op mijn gezicht krijg terwijl ik met mijn coaches werk, dan is dat het waard. Dat klinkt misschien als een mindere topsport menatliteit, maar dat maakt mij gewoon niet meer uit, het is voor mij".

Olympische droom blijft

Wories wil ondanks haar andere aanpak competitief blijven op het hoogste niveau. Daar gaat ze hard aan werken met haar coaches in Canada: "We zijn op dit moment mijn techniek aan het veranderen. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan. Dat wil ik gaan laten zien op de wedstrijden. Ik wil nog steeds naar het EK en het WK en 'who knows' over 4 jaar is er weer een Olympische Spelen: je weet het niet, je weet het met mij nooit".

Lindsay van Zundert wel naar Winterspelen

Wories wist zich in 2021 niet te kwaificeren voor de Winterspelen van Peking, die voor de deur staan. Dit lukte de pas 16-jarige Lindsay van Zundert wél, waardoor Nederland sinds 1976 eindelijk weer een kunstrijdster mag afvaardigen naar de Spelen. Hier heeft Wories geen moeite mee: "Het punt dat mij pijn doet, is dat ík niet ga. Of iemand anders gaat of niet. Het feit dat er nu iemand gaat, dat is gewoon super. Het is goed voor de sport. Dat is al zolang niet meer gebeurd. Dat wilde ik natuurlijk zijn, maar dat is zij nu. Ik ben gewoon trots op het feit dat er iemand gaat bij het kunstschaatsen. Dat gaat ook mij op een gegeven moment helpen, want kunstschaatsen wordt weer groter. We helpen elkaar: dit keer ben ik het niet en is zij het, misschien ben ik het de volgende keer", aldus Wories.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel