Hockeyclub wil 25.000 euro voor oplossing roestprobleem

LELYSTAD • Ma 17 januari 2022 | 11:43 • Maandag 17 januari 2022 | 11:43

De Mixed Hockey Club in Lelystad (MHCL) wil 25.000 euro van de gemeente om roestproblemen op het waterveld van de vereniging te bestrijden. Op de kunstgrasmat wordt water gespoten, zodat het spel sneller gespeeld kan worden, maar het water bevat veel ijzer. Hierdoor komt er bruin roestwater uit de beregeningsinstallatie en dat tast het hockeymateriaal aan.

De club kreeg in 2016 een waterveld. "Daar zijn we echt heel blij mee, want daardoor kunnen we het hockeyen naar een wat hoger niveau tillen", zegt Tanja de Wit van MHCL. "Het spelletje gaat een stuk sneller en daar zijn onze teams heel blij mee, maar dat water is echt een probleem."

Om het veld te beregenen, wordt water uit een bron in de grond opgepompt. Boven de grond komt er zuurstof bij, waardoor het ijzer in het water gaat oxideren en er roest ontstaat. Dit komt dan op het veld terecht, waardoor onder andere het hekwerk en de doelen worden aangetast. "Eigenlijk alles wordt vies", zegt De Wit. "De technische levensduur gaat achteruit. Alles ziet er een beetje smoezelig uit." Het gaat haar niet alleen om de representatie van de hockeyclub. "Ik vind het ook erg belangrijk dat we Lelystad goed promoten. Die mensen die bij ons komen zijn toch een potentieel om eventjes naar Batavialand of naar de Oostvaardersplassen te gaan."

Zuurstof in de grondwaterput brengen
De hockeyclub wil nu als oplossing een tussenstap bij het beregenen invoeren. Het water wordt in deze oplossing al in de grondwaterput geïnjecteerd met zuurstof, waardoor er in de put al roest ontstaat. Dat zakt naar beneden, waardoor de bovenste laag van het grondwater schoon blijft. Het oplossen van het waterprobleem kost volgens De Wit ongeveer 25.000 euro. Ze vindt het veel geld. "Nu hebben we heel veel kosten aan het schoonmaken van materialen."

'Tijd besteden aan kwaliteit'
Een gedeelte van het geld van de hockeyclub wordt gesponsord, maar volgens De Wit is het in deze tijd lastig om een vereniging draaiende te houden. "We willen graag onze tijd besteden aan de kwaliteit van hockey en niet aan allemaal van dit soort onnodige zaken." De Wit wil haar idee dinsdagavond op de motiemarkt van gemeente Lelystad presenteren. "Ik hoop dat met de motivatie die we ingediend hebben de raad ons goedgezind is en ons geld geeft om dit probleem op te lossen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel