Succes voor dambroers op EK Jeugddammen in Turkije

EMMELOORD • Di 9 augustus 2022 | 23:20 • Dinsdag 9 augustus 2022 | 23:20

Matheo Boxum uit Emmeloord is in de prijzen gevallen tijdens het Europese Kampioenschappen Jeugddammen in Turkije. Ook zijn broer Daniël kan een beker mee naar huis nemen.

Matheo ging in de categorie pupillen jongens tot en met 13 jaar naar huis met twee gouden bekers. Dinsdag versloeg hij al zijn tegenstanders tijdens het Blitz-toernooi. Dat is een supersnelle variant van het sneldammen, waarbij de spelers heel weinig bedenktijd hebben. Ze krijgen 5 minuten plus 3 seconden extra per zet.

En dat was niet het enige succes voor Matheo. Ook het Rapid-toernooi op maandag wat iets langzamer is maar nog steeds sneller dan de Klassieke variant - namelijk 15 minuten plus 5 seconden per zet - won hij. En dat snelheid voor Matheo niet uitmaakt, is wel duidelijk. Ook de versie waar Klassiek tempo werd gespeeld, beheerst Matheo door te bezegelen met een tweede plek. "Bij deze variant heb je 80 minuten bedenktijd en bij elke zet die je doet krijg je er 1 minuut bij."

Succesvolle broers
Broer Daniël deed ook mee aan het toernooi en won een zilveren beker in het Blitz-toernooi tot en met 16 jaar. Ze zaten dus niet bij elkaar in dezelfde leeftijdsklasse en hadden dus andere tegenstanders. Zelf zijn de broers blij met het resultaat maar ze hadden het niet verwacht. "De coaches wel", aldus Matheo.

Niet alleen de broers Boxum maar ook andere Nederlandse deelnemers vielen in de prijzen. Maar liefst 24 bekers werden gewonnen tijdens het hele toernooi en 8 bekerwinnaars per categorie (Klassiek, Rapid en Blitz). Ook won Nederland 3 keer het landenklassement.

De prestaties beloven volgens de coaches veel goeds voor het WK in november. Daniël: "Dit WK is ook in Turkije en we hopen dan wereldkampioen te worden."